Start Reading

Toneelstuk: Zotte Charlotte

Ratings:
68 pages49 minutes

Summary

"Zotte Charlotte", een keizerlijk drama van Patrick Bernauw, werd bekroond met de Provinciale Paul de Mont Prijs voor Toneel 1994 en vervolgens onder de titel "La Comédie Française" gerealiseerd als luisterspel (monoloog) in een regie van Frank Van Laecke en met Chris Lomme als Zotte Charlotte (BRTn, 1995). In 1999 publiceerden Patrick Bernauw en Guy Didelez onder meer op basis van dit materiaal de historische roman "De Keizerin van Mexico".

Dit historisch drama speelt zich af in 1927 en, in terugblik: vanaf ca. 1860. Kostuums net als decorelementen en rekwisieten zijn gestileerde reminiscenties aan deze periode. Net zoals de muziek die in het stuk gebruikt wordt, lijken zij alleen maar op het historische origineel, en zijn zij er in werkelijkheid vervormde echo's van.

Rolverdeling:
* De stokoude 'Zotte Charlotte', ex-Keizerin van Mexico, dochter van Leopold I.
* De 'Jonge Charlotte', haar meer dan een halve eeuw jongere versie.
* Maxime Weygand, een generaal van het Franse leger, zestig jaar: de zoon die zij volgens de historici nooit zou gehad hebben.
* Maximiliaan van Oostenrijk, haar flierefluitende echtgenoot & syfilislijder, die werd gefusilleerd door Indiaanse rebellen.
* De Mexicaan, tevens pianist.
* Mathilde, haar gezelschapsdame.
* Een meid, die ook alle vrouwelijke nevenrollen voor haar rekening neemt.
* Een knecht, die ook alle mannelijke nevenrollen voor zijn rekening neemt.

Read on the Scribd mobile app

Download the free Scribd mobile app to read anytime, anywhere.