You are on page 1of 9

thi ngh mn ting anh lp 10 (olympic 30/4- ln th viii-2007) Trng THPT chuyn Trn Hng o- Bnh Thun Part

t 1: Phonology I.Choose the word who nderlined part s pronounced differently from that of the others in exch grop. (10pts) 1.A. polio B. 2.A. chaos B. chord 3. A. says B. 4. A. southern D. truth 5. A. disuise B. 6. A. hour B. 7. A. sergeant D. servile 8. A. promised D. relieved 9. A. aplogy B. D. verify 10. A. beloved learned police character C. polite D. pollute C. charity D. D. raise C. breath

plays C. days B. mathematics

cruise C. bruise D. suit our C. pour D. sour B. servant C. service B. reduced classify B. naked C. released C. trestify C. ploughted D.

II. Choose the word with the different stress pattern. (10 pts) 11.A. because B. method C. standard D. wooden 12. A. American B. industrious C. properity D. variation 13. A. eventual B. community C. infected D. militarism 14. A. refuge B. electronic C. education D. deficiency 15. A. assasinate B. equality C. intelligence D. understanding
1

16. A. ashtray B. music C. serve D. temper 17. A. challenging B. cunsultant C. purity D. wholesater 18. A. assemble B. glorious C. majestic D. together 19. A. antonym B. consequence C. phenomenon D. ingot 20.A. destination B. enthusiast C. hallucinate D. technology Part 2: Vocabulary A. Choose the best answer (10 pts) 1.If Harold.with his piano playing, he could eventually reach concert standard. A. sustains B. perseveres C. maintains D. survives 2. Anna is a very nervous child and shes very.of strangers. A. terrified B. frightened C. petrified D. horrified 3. The government is thinking of bringing..a law to make it compulsory for cyclists to wear crash helmets. A. on B. up C. in D. round 4. I love the painting of an ald man. He has such a beautifulsmile. A. childhood B. childish C. childless D. childlike 5. She caught a of the thief as he made his get- away. A. glance B. sight C. glimpse D. flash 6. It was a service..I will be enternally grateful. A. to which B. for which C. to whom D. for whom 7. Frank has a house in the ..

A. outskirts B. edges C. limits D. suburds 8. The film lasted every three hours with.of 15 minutes between part one and part two. A. a pause B. an interruption C. an interval D. a stop 9. The person who writes symphonies or concertos is a .. A. composer B. conductor C. pianist D. playwright 10. Is it far to Stambord? Its only..from here. A. stones cut B. birds eye view C. short cut D. step in the right direction Part 3: Grammar and stuctures. I.Finish each of the following sentences so that it meaning exactly the sentence above it. (10 pts) 1.Andrew is the most generous person I have ever met. Ive yet 2. Far more people live to entertainment age in Britain than in Philipines. Not . 3. His father is going to fix the ball for him tomorrow. He is going 4. She never seems to succeed eventhough she studies much. Much 5. I nevr thought that I would win a prize. It had 6. I would love to be rich and famous. If ...
3

7. Simon hadnt expected that he would feel so weak after the operation. The operation left. 8. They secretly declared independence two days ago. A secret 9. Juliet simply couldnt wait for his return. Juliet could ... 10. I dont intend to apologize to either of them. I have ... II. Fill in each gap with the correct form of the word in brackets.(10 pts) 1. Tax exemption only applies to those with (resident) ..status. 2. His busy schedule made him completely (access) ..to his students. 3. He works for UNESCO in a purely (advice) role. 4. The sun and the moon are often (person) in poetry. 5. Now there is every(like)..that the residents will have a private plane in their garage. 6. They told me the museum was open today but I was obviously (inform) 7. Do you think these children are (nourish)..? They look very thin. 8. Have you read the latest (reveal).about Madonnas private life? 9. We try to ensure the (be).of our employees. 10. Tourists forget their (conceive)ideas as soon as thay visit our country.

III.Choose the best answer.(10 pts) 1.Id rather you..at my party last night. A. be B. were C. had been D. have been 2. .will Mr Forbes be able to regain control of the company. A. With hard work B. In spite of his hard work C. Only if he works hardly D. Only with of his hard work 3. Barbara didnt mentionabout her progress report at work, but Im sure she is. A. concerning B. to concern C. being concerned D. to be concerned 4. Snow and rainof nature. A. are phenomenon B. are phenomena C. is phenomena D. is phenomenon 5. Everyone was going away on holiday this week, ..? A. wasnt it B. wasnt be C. werent they D. wasnt she 6.my key, I wasnt able to bet into the room. A. Losing B. I had lost C. I lost D. Having lost 7. Its no good pretending. Youve got to..reality. A. come up to B. face up to C. come up with D. get round to 8.I havent ..decided where to go on holiday this year. A. still B. yet C. already D. then 9. Why are you angry at Bob? - I dont like it when he makes jokesmy expense. A. for B. on C. at D. to 10. A carmany different pars. A. is made B. is made up of C. is made of D. makes up of Part 4: Reading comprehension
5

I.Choose from the phrasesA-H the one which fits each gap. (10 pts) Scientists estimate that at the beginning of 20 th century 100,000 tigers flourished throughout Asia, from estern Russia and Korea through eastern and southern China, Southest Asia, the Indian subcontinient, and into Pakistan. At the start of the 21st century only 5,000 to 7,000 tigers lived (1) Cambodia, China, India, Laos, Malaysia, Myanmar, Nepal, North Korea, Russia, Sumatra, Thailand, and Vietnam. Tigers are now extinctin Bali, Java, and around the Caspian Sea, and nearly so in Chinaand North Korea, Less than 20 percent of todays tiger habiat is located (2), which means that the majority of the areas where tigers live could be lost to others uses, such as agriculture or urbanization. Tigers are territorial- they live alone (3)..jother tigers. The ideal tiger territory is a large forested area with rich vegetation for cover, plentiful water to drink and cool off in, and urbudant deer, swine, and other large mammals to eat. With these three esential, tigers can thrive (4), tropical rain forests in Sumatra and Southest Asia; cool oak and pine forest in the Amur River Valley in far eastern Russia; tall grass jungles (5)in Bamngladesh; and mountain slopes in Bhutan. A.in no more than a hundred species left B.in the wild in just 14 Asian countries: Bangladesh, Bhutan. C. in will life preserves which are built D. in large areas that they defend from E. in national parks or other protected areas F. in India and Nepal; coastal mangrove forests G. in deverse habiats and climates including H. in the surburbs or on the outskirts of the city II. read the passage and answer the questions. (10 pts)
6

According to airline industry statistics, almost 90 percent of airline accidents are survivable or partially survivable. But passengers can increase their chances of servival by learning and following certain tips. Experts say that you should read and listen before take off and ask questions if you have uncertainties. You should fasten you seat belt low on your hips and as tightly as possible. Of course, you should also know how the realisemechanism of your belt operates. During takeoffs and landings, you are advised to keep your feet flat on the floor. Before takeoff you should locate the nearest exit and a alternative exit and count the rows of seats between you and the exits so that you can find them in the dark if necessary. In the event that you are forewarned of a possible accident, you should put your hands on your ankles and keep your head down until your plane comes to complete stop. If smoke is present in the carbin, you should keep your head low and cover your face with napkins, towels or clothing. If possible, wet these for added protection against smoke inhalation. To evacuate as quickly as posible, follow crew commands and do not take personal belongings with you. Do not jump on escape slices before they are in front of you. When you get to the ground, you should move away from the plane as quickly as possible, and never smoke near the wreckage. 1.What is the main topic of the passage? 2. According to experts, when are travelers urged to read and listen to safety instructions? 3. Which exits should an airline passenger locate before takeoff? 4. Find out a word which is synonym with the word evacuate in the passage. 5. What does the paragraph following the passage most probably discus? Answerkey Part 1: Phonology
7

I.(10 pts) 1.A 6. C II.(10 pts) 11.A

2. C 7. A

3. A 8. B

4.A 9. C

5. A 10.C

12. D 15. D 17. B

13. D 18. B

14. D 19. C

16. C 20. A

Part 2: Vocabulary I.(10 pts) 1.B 6. B II. (20 pts) 1.survival 4. sources 2. distributed 3. exist 2. A 7. D 3. C 8. C 9. A 4. D 10.A 5. C

5. increasing 6. developing 7. discharged 8. agriculture 9. conservation 10. inefficient Part 3: Grammar and structure I.(10 pts) 1. Ive yet to meet anyone who is more generous than Andrew. 2. Not as many people live to retirement age in the Philipines as in Britain. 3. he is going to have his father fix the ball tomorrow. 4. Much as she studies, she never seems to succeed. 5. It had never crossed my mind that Id win a prize.

6. If only I were rich and famous. 7. The operation of independence was made 2 days ago. 8. A secret declaration left Simon feeling weaker than he had expected. 9. Juliet could only long for his return. 10. I have no intention of apologizing to either of them. II.(10 pts) 1.C 6. A 2. C 7. B 3. C 8. B 4. B 9. A 5. C 10.B

Part 4: Reading comprehension I.(10 pts) 1.B II. (10 pts) 1. Guidelines for increasing aircraft passenger survival. 2. before takeoff 3. The two closest to the passengers seat. 4. vacate 5. How to preceed once you are away from the aircraft. 2. E 3. D 4. G 5. F