You are on page 1of 7

1.

MI is the first manifestation of CAD in------% cases


a. 33 b. 25 c. 50.d.10

2. Plaques at highest risk of rupture are characterised by -------fibrin cap,-----lipid core & -----macrophage content
3. Presence of which determines the severity of inflammation in a plaque?
a. HLA-DR
b. ICAM
c. IL-6
d. TNF
4. Which among the following have maximum role in atherogenesis?
a. Alpha IFN.
b. Beta INF
c. Gamma IFN
d. IL-6
5. Critical level of HDL Cholesterol for atherogenesis is below
a. <40.
b. <30.
c. <50
d. <60
6. Which 2 groups of anti HT increases TGs & decreases HDL?[so contraindicated in
Hypercholesterolemia
a. Diuretics & CCB
b. Diuretics& ACEI
c. Diuretics&beta blockers
d. Beta blockers &ACEI

7. Scandinavian survival study found on the efficacy of:


a.

Pravastatin.

b.

Simvastatin

c.

Lovastatin

d.

Gemfibrozil

8. Oestrogen is useful in decreasing the risk of adverse vascular events in females after
menopause.The same in males leads to
a. Increased risk
b. Same risk
c. Decreased risk
d. Cant predict
9. Overall mortality from a single attack of MI?
a. 20%
b. 25%
c. 30%
d. 35%
10. Which glycoprotein receptor has the unique role in thrombogenesis?
a. IIa IIIb
b. IIb IIIa
c. IIa IIIa
d. IIb IIIb

11. Lower limit of radiation of pain of Mi?


a. Xiphoid
b. Umbilicus
c. Ing ligament
d. Knee
12. In right ventricular MI the findings are:
a. JVP nil, Chest clear.
b. JVP nil, chest creps.
c. JVP raised, chest-creps.
d. JVP raised , chest clear
13. Transmural MI produces Q waves with
a. Tall R.
b. Biphasic R
c. Slurred R
d. Absent R
14. Abnormal constriction or failure of normal dilatation of coronary arteries leads to -----------angina
a. Conductance
b. Resistance
c. Microvascular
d. Unstable
15. Ischaemia manifests when lumen of a vessel is obstructed by -----a. 60% b. 80% c. 70% d. 90%
16. MC valve involved in Cong standing IHD
a. Mitral b. Tricupid .c. Aortic .d. Pulmonary

17. Usual duration of pain in MI:


a. <1 minute
b. 1-5 minute
c. 5-10 minutes
d. < 30 minutes
18. The cardiomyopathy causing angina is
a. Hypertrophic
b. Ischemic
c. Diabetic
d. Restrictive
19. Apart from AS, the valvular disease causing MI
a. AR b. PS c. MS d. TS
20. MC disorder of lung producing anginal pain :
a. Pulmonary HT
b. Pulmonary oedema
c. Pulmonary infarction
d. Pulmonary embolism

21. TMT is stopped when ST depression of ------mm appears


a. 1 b. 2.c. 3. d. 5
22. Criteria for ST depression in ischemia
a. Duration >.08 s,amp >.1 mV
b. D >.04 s, A> .2 mV

c. D >.04 s, A >.1 mV
d. D >.08s A > .3mV
23. A positive TMT in a 50 year old man means risk of CAD is
a. 80% b. 90% c. 98% d. 100%
24. Normal response to a TMT is
a. BP increases , PR decreases
b. BP decreases , PR increases
c. BP increases , PR increases
d. No change in BP, PR
25. Mortality from a TMT is
a. 1 in 100
b. 1 in 1000
c. 1 in 10000
d. 1 in100000
26.False negative TMT is when ---------is involved
a. LAD
b. R coronary
c. Left circumflex
d. R marginal
27. Myocardial EF is detected using
a. Th b. Tc c. Iodine d. Indium
28. Poorest prognosis is when atherosclerosis involves
a. LAD

b. R coronary
c. Conus artery
d. L circumflex
29. LDL levels > -----------requires Rx
a. 100 b. 125 c. 150 d. 175
30. Verapamil is absolutely contraindicated with-----------in the Rx of angina
a. CCB b. Beta blockers c. Alprazolam d. Heparin
31. Best single drug for the Rx for an angina patient presenting with CCF
a. Metolar b. Enalapril c. Amlodipine d. Chlorothiazide
32. Absolute C|I for PTCA
a. Stenosis with thrombosis
b. Associated left ventricular dysfunction
c. Calcified plaque
d. Left main coronary artery stenosis
33. Hibernating Myocardium is diagnosed by .
a. Tc scan b. MRI c. PET d. Th scan
34. In Rx of angina with heparin, APTT is maintained between
a. 1- 1.5 b. 1.5-2.0 c.2-2.5 d.2.5-3.0
35. Poorest prognosis in silent ischaemia
a. Anterior wall
b. Inferior wall
c. Right ventricular
d. True posterior

1.a

19.a

2.thin, thick & high

20.a

3.a

21.b

4.c

22.a

5.a

23.c

6.c

24.c

7.b

25. c

8.a

26.c

9.c

27.b

10. b

28.d

11.b

29.b

12.d

30.b

13.d

31.c

14.c

32.d

15.b

33.c

16.a

34.c

17.b

35.a

18. a