You are on page 1of 7

S GIO DC V O TO

NAM NH

P N V HNG DN CHM THI


THI TUYN SINH LP 10 TRNG THPT CHUYN
Nm hc 2013-2014
Mn: TING ANH (chuyn)

CHNH THC

PART A. PHONETICS (1.0 point)


I. Pronunciation. (0.5 p) 0.1 point for each correct answer
1A
2A
3B
II. Stress. (0.5 p) 0.1 point for each correct answer
1D

2A

3D

4D

5C

4B

5D

PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY (3.0 points)


I. MCQ. (1.0 p) 0.1 point for each correct answer
1A
2B
3B
4C
5B
6D
7B
II. Mistake correction. (0.5 p) 0.1 point for each correct answer
1. mustnt cant

2. seem seems/seemed

8C

3. show showing

9C

10B

4. their its

5. from in

4. improvements

5. environmentalists

III. Word form. (0.5 p) 0.1 point for each correct answer
1. illegal
2. minimize/minimise
3. lawyer
IV. Phrasal verbs. (1.0 p) 0.1 point for each correct answer
1.cutting down on
6.takes after

2.get on with
7.settle down

3.give up
8.do with

4.putoff
9.put up with

5.go into
10.broughtup

PART C. READING (3.0 points)


I. Gap fill. (1.0 p) 0.1 point for each correct answer
1B
2D
3B
4B
5D
6A
II. MCQ reading. (2.0 p) 0.2 point for each correct answer
1B

2C

3C

4C

5D

6D

7A

8B

9D

10A

7A

8D

9B

10B

PART D. WRITING (3.0 points)


I. Sentence completion. (1.0 p) 0.1 point for each correct answer
1. He suggested that I should see a doctor.
2. Could you tell me when the last train to London leaves/ departs?
3. The Prime Minister is thought to be considering raising taxes.
4. We will have been married for ten years (by) next Saturday.
5. I have no intention of discussing this matter any further.
6. It wasnt until he was nearly 30 that he passed his driving test.
7. No sooner had we started our walk than it began to rain/to pour with rain.
8. Theres no point (in) appealing against your sentence.
9. If the foundations hadnt been weak, the building wouldnt have collapsed.
10. Basically, the more a couple (can) communicate/ communicates, the happier they are/ will be.
II. Sentence transformation. (1.0 p) 0.2 point for each correct answer
1. According to the report, the pyramids will deteriorate.
2. He left the house without locking the front door.
3. `Unless pandas have a special diet, they die/ will die.
4. Many species of wild life are on the verge of extinction.
5. It came as no surprise (to us) to hear that he had been stealing money from the company.
III. Writing an argument. (1.0 p)
Marking scheme
The impression mark is based on the following scheme:

1. Format.

(0.1 point) - the argument has 3 parts: the Introduction, the body (01 or more para) and the
conclusion.

2. Content. (0.5 point): a provision of main ideas and details as appropriate to support the argument.
3. Language. (0.2 point): a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of secondary gifted
students

4. Presentation.

(0.2 point): coherence, cohesion, and style appropriate to the level of secondary gifted

students.
---------THE END---------Quy tc lm trn im:
5.1 5.0

5.6 5.5

5.2 5.25

5.7 5.75

5.3 5.25

5.8 5.75

5.4 5.5

5.9 6.0

5.5 5.5

6.0 6.0

MINITEST 1 (90)
PART A. PHONETICS
I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. Put a tick ()
next to the correct answer A, B, C or D. There is an example at the beginning (0). (0.5 p)
0.
A. farmers
B. quarters
C. visits
D. prisons
1.
A. finished
B. excited
C. fascinated
D. landed
2.
A. comfort
B. hobby
C. knowledge
D. respond
3.
A. design
B. conserve
C. basic
D. physics
4.
A. luggage
B. village
C. manage
D. teenage
5.
A. noses
B. speeches
C. leaves
D. buses
II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Put a tick ( ) next to the
correct answer A, B, C or D. There is an example at the beginning (0). (0.5 p)
0. A. teacher
B. village
C. police
D. worker
1. A. discuss
B. attract
C. suppose
D. finish
2. A. daughter
B. decide
C. provide
D. enjoy
3. A. excellent
B. different
C. quality
D. dependent
4. A. generous
B. industrial
C. internet
D. general
5. A. diversity
B. biology
C. communicate
D. education
PART B. GRAMMAR AND VOCABULARY
I. Choose the best word or phrase to complete the following sentences. Put a tick () next to the
correct answer A, B, C or D. There is an example at the beginning (0). (1.0p)
0. Peter tried to avoid ______ my questions.
A. answer
B. to answer
C. answering
D. answered
1. My friend gave me a surprise party, ______ was good of them.
A. which
B. that
C. whose
D. who
2. You should get a license right away, ______ youll have to pay a fine.
A. yet
B. otherwise
C. still
D. consequently
3. We couldnt cut the string because the ______ of the knife was not safe enough.
A. side
B. edge
C. border
4. He couldnt afford to ______ his car repaired.
A. make
B. pay
C. get
5. I supposed that he would come on time, ______?
A. didnt I
B. wouldnt he
C. did I
6. What we have to do now is to ______ calm and try to think reasonably.
A. maintain
B. sustain
C. suffer

D. verge
D. do
D. would he
D. remain

7. She wrote ______ report on the Vietnam war.


A. ten-page
B. a ten-page
C. ten-pages
D. a ten-pages
8. After we ______ for three hours, we stopped to let the others catch up with us.
A. walk
B. have walked
C. had walked
D. walked
9. ______ you to be offered that job, would you have to move to another city?
A. Provided
B. Should
C. Were
D. Had
10. Im really sleepy today. I wish I ______ Bob to the airport late last night.
A. werent taking
B. hadnt had to take
C. didnt have to take D. didnt take
II. Each of the following sentences has ONE mistake. Underline the mistake and write the correction in
the provided blank on the right. There is an example at the beginning (0).
Questions

0.

He collided with a car because he was driving too fastly.


3

Correction

fast

1.

You mustnt have seen my sister because I have no sister living on the
other end of this city.

2.

What he told you seem to be of no importance.

3. There are many researches show that various species of animals have
been extinct.

4.

Each of the beautiful cars in the shop was quickly sold to their owner.

5. The disappearance of one or several species may result from the loss of
biodiversity.
III. Give the correct form of the words in capital letters. Write your answers in the blanks. There is an
example at the beginning (0).
0. If you get a burn, cool it (IMMEDIATE) ___immediately___.
1. In many countries it is (LEGAL) ______________________ to smoke cigarettes under the age of 16.
2. Good hygiene helps to (MINIMUM) ______________________ the risk of infection.
3. She at first wanted to be a (LAW) ______________________ but now she works as a doctor.
4. With (IMPROVE) ______________________ made in transportation, people have more options when
moving around from place to place.
5. Most (ENVIRONMENT) ______________________ at the international workshop in Tokyo focused
on the increase of the earth temperature.
IV. Choose one given phrasal verb to complete each of the sentences. You may have to change the
verb form but cannot use one phrasal verb twice. Write your answers in the spaces provided. There is
an example at the beginning (0).
bring up

cut down on

get on with

do with

put off

take after

give up

take off

settle down

put up with

0. The flight

took of

go into

two hours ago.

1. Im trying to lose weight by ________________ bread and sweet things.


2. How do you ________________ your boss? Is he as unfriendly as people say?
3. You have almost solved the crossword puzzle. You mustnt ________________ now!
4. If you have anything important to do, do it straightaway. Dont _____________it__________.
5. When Kathy finishes her studies, shell probably ________________ teaching. I think she would be a
very good teacher.
6. Jane plays the piano beautifully. She ________________ her father who used to be a concert pianist.
7. Jeff is over forty and still a bachelor. I dont think he will ever ________________.
8. Im hot and tired. I could ________________ a cold shower.
9. I cant ________________ the hammering from the flat above much longer. Its giving me a
headache.
10. Jims parents were killed in an air crash when he was very young. An aunt
_______________him_________.

PART C. READING
I. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. Put a tick ( ) next
to the correct answer. There is an example at the beginning (0). (1.0 p)
It is well-known that (0) ______ expectancy is longer in Japan than in most other countries. A (1)
______ report also shows that Japan has the longest health expectancy in the world. A healthy long life is
the result of the (2) ______ in social environment. Scientists are trying to work (3) ______ exactly what
keeps elderly Japanese people so healthy, and whether there is a lesson to be learnt from their lifestyles
4

for the rest of us. Should we (4) ______ any changes to our eating habits, for instance, or go jogging each
day before breakfast? Is there some secret ingredient in the Japanese diet that is particularly (5) ______
to the human body?
Another factor (6) ______ to the rapid population aging in Japan is a decline in birthrate. Although
longer life should be celebrated, it is actually considered a social problem. The number of older people
had doubled in the last half century and that has increased pension and medical costs. The country could
soon be (7) ______ an economic problem, if there are so many old people to be looked (8) ______, and
relatively few younger people working and paying taxes to support them.
(9) ______ the retirement age from 65 to 70 could be one solution to the problem. Work can give
the elderly a (10) _____ of responsibility and mission in life. Its important that the elderly play active roles
in the society and live in harmony with all generations.

0. A. living
1. A. late
2. A. increase
3. A. for
4. A. do
5. A. helpful
6. A. contributing
7. A. facing
8. A. for
9. A. Putting
10. A. sense

B. life

C. alive

D. live

B. recent

C. contemporary

D. new

B. progress

C. growth

D. improvement

B. out

C. in

D. off

B. make

C. set

D. give

B. supportive

C. advantageous

D. beneficial

B. helping

C. resulting

D. causing

B. meeting

C. adopting

D. encountering

B. after

C. over

D. out

B. Moving

C. Rising

D. Raising

B. sentiment

C. feeling

D. characteristic

II. Read the passage and put a tick () next to the correct answer (A, B, C or D) for each of the
questions below. There is an example at the beginning (0).
Throughout history, pigs have been useful to humans. Their bodies work much like ours. Doctors
have used chemicals from pigs bodies to help treat diseases in people. We also use pigs for food. We
even make objects from their skin, such as bogs and balls. Domestic pigs live on farms. These kinds are
useful for people. Wild pigs live in the mountains and forests. They are causing big problems in the United
States.
In the early 1990s, wild pigs called boars were brought from Europe to North Carolina. Boars
have two sharp horns, or tusks, on each side of their mouth. They are aggressive and mean. At first,
people kept the boars together in a forest. Hunters enjoyed trying to shoot them. But by the 1920s, some
boars had escaped. Boars have lived in the mountains of North Carolina ever since. Problems began
when the boars entered a national park. They dug holes in the soil and destroyed plants that other
animals need for food.
California has the same problem. (*) Wild pigs in that state are not just hurting national parks.
They are destroying the grass on golf courses and eating plants in peoples gardens. (**) Some more of
these pigs came from North Caroline in 1925. Some hunters brought them. They built a fence around the
boars. However, several pigs escaped. (***) Later, some of the wild pigs mated with escaped domestic
pigs. Today, the number of wild pigs keep growing. (****) They are ruining lots of land. A scientist found
2,000 rare flowers in the stomach of one dead boar.
How can people stop these hungry pigs? There are no easy answers. One national park in Hawaii
built a 15-meter fence around its entire 28,000 acres. Other states encourage hunters to kill the animals.
However, pigs are intelligent, stubborn, and tough. We domesticated them for use on the farm. Now, our
challenge is to control them when they leave the barnyard.
0. The word ours in paragraph 1 refers to ______.

A. pigs

B. people

C. bodies

D. doctors

1. All of the following are mentioned in the passage EXCEPT


A. how boars come to the US
B. how boars got to Europe
C. the types of damage boars cause
D. the characteristics of boars
2. How long have wild pigs been a problem in the US, according to the passage?
A. 20-25 years
B. 80-85 years
C. 90-95 years
D. more than 100 years
3. What is the topic of paragraph 3?
5

4.
5.

6.

7.
8.
9.
10.

A. Differences between domestic pigs and wild pigs


B. How Californian pigs are different from other pigs
C. The problems pigs are making in one state
D. Why people in California like wild pigs
What does the word them in the last sentence refer to?
A. hunters
B. national parks
C. pigs
D. states
Which statement best reflects the authors opinion?
A. Wild pigs are a necessary part of nature.
B. All wild boars should be killed.
C. Domestic pigs are dangerous.
D. Controlling wild pigs is a difficult challenge.
From paragraph 3, we can infer that ______.
A. there are many farms in North Carolina
B. wild pigs first came from Europe
C. North Carolina is not very beautiful
D. wild pigs eat flowers
The word escaped could best be replaced by which of the following?
A. got away
B. become lost
C. rebelled
D. died
The word rare in paragraph 3 is closest in meaning to which of the following?
A. beautiful
B. exquisite
C. common
D. special
The word entire in the last paragraph is closest in meaning to ______.
A. very large
B. whole
C. make sleepy
D. hot
Where would the sentence Some of these boars are descendants of domestic pigs the Spanish
settlers brought with them in the 1760s. be best added to the passage?
A. (*)
B. (**)
C. (***)
D. (****)

PART D. WRITING
I. Finish each second sentence so that it has similar meaning to the first sentence, using the clues at
the beginning of each sentence. Theres an example at the beginning (0). (1.0p)
0. It takes him at least three hours a day to chat on facebook.
Everyday he spends at least three hours chatting on facebook.
1. I think you ought to see a doctor, he said.
He suggested...
2. Could you tell me the time of the last train to London?
Could you tell me when..
3. Its thought that the Prime Minister is considering raising taxes.
The Prime Minister..
4. Next Sunday is our tenth wedding anniversary.
We will have been....
5. I do not intend to discuss this matter any further.
I have....
6. He did not pass his driving test until he was nearly 30.
It was not..
7. It began to pour with rain as soon as we had started our walk.
No sooner...
8. Its pointless to appeal against your sentence.
Theres no....
9. It was the weakness of the foundations that led to the collapse of the building.
If the..
10. Basically, a couples happiness depends on their ability to communicate.
Basically, the more...

II. Rewrite each of the following sentences so that it has a similar meaning to the given sentence,
using the word given in capital letters at the end. Do not change the word given. There is an
example at the beginning (0).
0. They sent him to prison for three years. SENTENCED

He was sentenced to three years in prison.


1. The report says that the pyramids will deteriorate. ACCORDING
....
2. He didnt lock the front door when he left the house. WITHOUT
6

....
3. Pandas need a special diet, without which they die. UNLESS
....
4. Many species of wild life are threatened with extinction. VERGE
..
5. We were not surprised to hear that he had been stealing money from the company. CAME
....