You are on page 1of 2

MA2264 NUMERICAL METHODS

UNIT II: Interpolation and Approximation


PART A
1. Define interpolation
2. Write the.a)Lagranges interpolation formula.b) Newtons divided
difference interpolation formula c) cubic spline formula
d)Newtons forward difference formula e) Newtons backward
difference formula
3. Define divided differences.
4. Using Lagranges formula fit a polynomial to the data.

Ans.

x
y

-1
7

1
5

2
15

1
11x 2 3 x 7
3

10. Find the cubic polynomial which takes the values using Newtons
forward interpolation formula
x
0
1
2
3
f (x ) 1
2
1
10
PART-B
11. Using Lagranges interpolation, calculate the profit in the year
2000 from the following data.
Year
1997
1999
2001 2002
Profit in lakhs 43
65
159
248
Rs.
Ans:100

5. Using Lagranges formula fit a polynomial to the data.


x
y

0
0

1
1

2
20

Ans. 9 x 2 8 x
6. Find the divided differences for the following data.
8
x
1
2
4
7
44
Ans y
22 30 82
106 52 28 -72
24

7. Show that the third order divided difference of


arguments a, b, c, d is

1
for the
x

1
abcd

8. Find the third divided differences with arguments 2,4,9.10 of the


function f ( x ) x( x 2 2) .
Ans. 1
9. Given f(0)= -2 ,f(1) = 2 and f(2) = 8 .Find the root of the Newtons
interpolating Polynomial equation f(x) = 0.

12. Using Lagranges interpolation formula find f (4) given that f(0) =
2, f(1) = 3, f(2) = 12 , f(15) = 3587
Ans : 78..
13. Use Lagranges formula to fit a polynomial to the data and hence
find y(1).
Ans:2x36x2+3x+3, y(1)=2
x -1 0
2
3
y -8 3
1
12
14. Find
f(x) as a polynomial in x
for the following data by Newtons divided difference formula.
Ans:3x4x
-4
-1 0
2
5
5x3+6x2-14x+5
f(x) 1245 33 5
9
1335
15. Find f(8) by Newtons divided difference formula for the data.
x
4 5
7
10 11
13
f(x) 48 100 294 900 1210 2028

Ans:448

Age(x)
45
50
55
60
65
16. Th
Premium(y) 114.84 96.16 83.32 74.48 68.48
e
following table gives some relation between stream pressure and
temperature,
T 361 . 367 . 378 . 387 . 399 .
Find the
P 154.9 167.9 191.0 212.5 244.2
pressure at
temperature 372.1 . by Newtons divided difference formula.

.
21. From the following table of half- yearly premium for policies
maturing at different age. Estimate the premium for policies
maturing at age 46.
Ans y(46) = 110.54848

Ans=
178.3899
x
y

20
23
26
29
17. Using Newtons
0.3420 0.3907 0.4384 0.4848
divided
difference formula, find u(3) given u(1) = -26 , u(2) = 12 , u (4) =
256, u(6) = 844.
Ans = 100.
18. Find the values of y at x= 21 and x = 28 from the following data.
Ans y(21) = 0.3583 y(28) = 0.4695
19. Use Newtons backward difference formula to construct an
interpolating polynomial of degree 3 for the data f(-0.75)=
-0.07181250 , f(-0.5) = -0.024750 ,f(-0.25) = 0.33493750,f (0) =
1.10100.Hence find f(-1/3).
Weights in
0-40
40-60 60-80 80-100 100-120
between
No of students
250
120
100
70
50
Ans f (x) = x3+ 4.001x2+4.002x + 1.101
f(-1/3) = 0.174518518.
20. From the data given below, find the number of students whose
weight is between 60 and 70.
Ans:54

22. From the following table, compute y (1.5) and y' (1) using cubic
spline.
Ans
S(x) =
3
2
x
1
2
3
3x -9x +13x -15
y
-8
-1
18
y (1.5) = 5.625, y' (1) = 4

23. Fit a cubic spline to the points (2,11),(3,49) and (4,123). Hence
"
"
find y(2.5) and y(3.5). Assume y0 = y3 = 0
Ans y =

9 x 3 54 x 2 137 x 119in 2 x 3
9 x 3 108 x 2 349 x 367in3 x 4

24. Given the points (4,2), (9,3) and (16,4)determine the value of y (7)
using the cubic spline approximation
Ans y(x) =2.6229
25. Given the points (0,0) ,( 2 ,1) and ( ,0) determine the value of y (

6 ) using the cubic spline approximation Ans: y( 6 )= 0.4815