You are on page 1of 61

MATERIALS ENGINEER ACCREDITATION

EXAMINATION REVIEWER
Part C Earthworks
ITEM 100 Clearing & Grubbing
This item shall consist of clearing, grubbing, removing and disposing all vegetation and debris as
designated in the contract.
ITEM 101 Removal of Structures & Obstructions
This item shall consist of the removal wholly or in part, and satisfactory disposal of all buildings,
fences, structures, old pavements abandoned pipelines, and any other obstruction which are not
designated or permitted to remain
ITEM 102 Excavation
This item shall consist of roadway, drainage and borrow excavation and the disposal of materials
Tests: Same as for Items 103, 104 and 105, whichever is applicable
ITEM 103 Structure Excavation
This item shall consist of the necessary excavation for foundation of bridges, culverts, underdrains, and other structures not otherwise provided in the specifications
If the excavated materials are washed, the volume involved shall be reported so that quality control
requirements may be adjusted accordingly (submit Project Engineer Certificate of Waste).If the excavated
materials are incorporated into the work:
Tests:
For every 1,500 m3or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PL, PI)
1 C, Laboratory Compaction Test
For every 150 mm in uncompacted depth:
1 D, Field Density
For each 500m2 of each layer of compacted fill or fraction thereof: At least onegroup of three in situ
density test. The layer shall be placed notexceeding200 mm in loose measurement or based on the result
of compacted trials.

ITEM 105 Subgrade Preparation


This item shall consist of the preparation of the sub-grade for the support of overlying structural
layers
Tests: Item 104
ITEM 106 Compaction Equipment & Density Control Strips
This item shall be used in determining the density requirements of selected embankments, subgrade, bases and bituminous concrete
Tests: Item 104, 105, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 & 300
ITEM 107 Overhaul
This item shall consist of authorized hauling in excess of free-haul distance
Part D Sub-base & Base Course
This item shall consist of furnishing, placing and compaction of aggregate sub-base course on a
prepared sub-grade
Tests:
For every 300 m3or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PL, PI)
For every 1,500 m3or fraction thereof:
1 C, Laboratory Compaction Test
1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion)
For every 2,500m3or fraction thereof:
1 CBR, California Bearing Test
For every layer of 150 mm of compacted depth based on the result of compaction test
trials:
At least one group of three in situ density tests for each 500 m2 or fraction
thereof

ITEM 201 Aggregate Base Course


This item shall consist of furnishing, placing, and compaction of aggregate base course on a
prepared sub-grade
Tests:
For every 300 m3or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PL, PI)
For every 1,500 m3or fraction thereof:
1 C, Laboratory Compaction Test
1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion)
For every 2,500m3or fraction thereof:
1 CBR, California Bearing Test
For every layer of 150 mm of compacted depth based on the result of compaction test
trials:
At least one group of three in situ density tests for each 500 m2 or fraction
thereof
ITEM 202 CRUSHED AGGREGATE BASE COURSE
This item shall consist of furnishing, placing, and compacting crushed gravel, crushed stone or
crush rock on a prepared sub-grade.
Tests: Same as for Item 201
For every 1,500m3 or fraction thereof:
1 F, Fractured face
ITEM 203 LIME STABILIZED ROAD MIX BASE COURSE
This item shall consist of a foundation for surface course composed of soil aggregate lime and
water in proper proportions.
Amount of lime to be added:
3 12 mass percent of dry soil aggregates test
Tests:
A.SOIL AGGREGATE
For every 300 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PL, PI)
For every1500 m3 or fraction thereof:
1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion)
B. MIX
For every 300 m3 or fraction thereof:
1 C, Laboratory Compaction Test
1 UC, Unconfined Compaction Test
C. COMPACTED BASE COURSE
For every layer of 150 mm compacted depth:

1 D, Field Density Test for every 150 m or fraction thereof


1 T, Thickness determination from every 150 m or fraction thereof
D. HYDRATED LIME
For every 100T or fraction thereof:
1 Q, Quality Test
ITEM 204 PORTLAND CEMENT STABILIZED ROAD MIX BASE COURSE
This item shall consist of a foundation for surface course, composed of soil aggregate, Portland
cement and water in proper proportions.
Amount of cement to be added:
6 to 10 mass of dry soil aggregate
Tests:
A.SOIL AGGREGATE
Same as for Item 203
B.CEMENT
1 Q, Quality Test for every 2,000 bags or fraction thereof
C. WATER
1 Q, Quality Test/Project Engineers Certificate
D. MIX
For every 300 m3 or fraction thereof:
1 C, Laboratory Compaction Test
1 UC, Unconfined Compaction Test
1 CBR, California Bearing Ratio
E. COMPACTED BASE COURSE
For every layer of 150 mm compacted depth:
1 D, Field Density Test for every 150 m or fraction thereof
1 T, Thickness Determination for every 150 m or fraction thereof
ITEM 205 ASPHALT STABILIZED ROAD MIX BASE COURSE
This item shall consist of a foundation for surface course, composed of soil aggregate and
asphaltic material in proper proportions.
Amount of asphalt to be added:
4 7 mass of dry soil aggregate
Tests:
A.SOIL AGGREGATE
Same as for Item 203
B.EMULSIFIED ASPHALT
1 Q, Quality Test for every 40T of 200 drums or fraction thereof
C. MIX
Same as for Item 203
D.COMPACTED BASE COURSE
Same as for Item 203

ITEM 206 PORTLAND CEMENT STABILIZED TREATED PLANT MIX BASECOURSE


This item shall consist of a foundation for surface course composed of aggregate Portland cement
and water in proper proportion.
Amount of cement to be added:
6 to 10 mass of dry soil aggregate
Tests:
A.SOIL AGGREGATE
Same as for Item 203
B.PORTLAND CEMENT
For every 2,000 bags or fraction thereof:
1 Q, Quality Test
C.MIX
Same as for Item 204
D.WATER
1 Q, Quality Test/Project Engineers Certificate
E. COMPACTED BASE COURSE
For every layer of 150 mm compacted depth:
1 D, Field Density Test for every 150 m or fraction thereof
1 T, Thickness Determination for every 150 m or fraction thereof
ITEM 207 AGGREGATE STOCKPILE
This item shall furnishing and placing aggregate in stockpiles at locations.
Tests: Same as the specified Item No. of the Specification
PART E SURFACE COURSES
ITEM 300 AGGREGATE SURFACE COURSE
This item shall consist of wearing of top course composed of gravel or crushed aggregate and
other binder material.
Tests:
For every 300 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PL, PI)
For every 1,500 m3 or fraction thereof:
1 C, Laboratory Compaction Test
1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion)
For every layer of 150 mm of compacted depth based on the result of compaction test
trials:
At least one group of three in situ density tests for each 500 m2 or fraction thereof
For crushed gravel or crushed stone 1,500 m3 or fraction thereof:
1 F, Fractured face

ITEM 301 BITUMINOUS PRIME COAT


This item shall consist of preparing and treating an aggregate base course.
Quantity:1 to 2 L/m2
Test:
1 Q, Quality Test for every 40T or 200 drums
ITEM 302 BITUMINOUS TACKCOAT
This item shall consist of preparing and treating an existing bituminous or cement concrete with
bituminous material
Quantity:
0.2 to 0.7 L/m2
Test:
1 Q, Quality Test for every 40T or 200 drums
ITEM 303 BITUMINOUS SEAL COAT
This item shall consist of an application of bituminous material with or w/o an application of
aggregate on an existing bituminous surface course.
A.BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
0.2 to 1.5 L/m2
Test:
1 Q, Quality Test for every 40T or 200 drums
B. COVER AGGREGATES
Quantity:
5 to 14 kg/m2
Test:
For every 75 m3/200 kg or fraction thereof:
1 G, Grading Test
ITEM 304 BITUMINOUS SURFACE TREATMENT
This item shall consist of either a single application of bituminous materials followed by a single
spreading of aggregate (single surface treatment) or two applications bituminous material each followed.
A.AGGREGATES
Quantity:
13.6 to 38 kg/m2 if using cut back asphalt or asphalt cement
13.6 to 19.04 kg/m2 if using emulsified asphalt
Tests:
For every 75 m3/200 kg or fraction thereof:
1 G, Grading Test
1 P, Plasticity Test (LL, PI)

For every 1,500 m3 or fraction thereof:


1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion)
For every 1,500m3 or fraction thereof:
1 F, Fractured Face
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
1.58 to 2.04 L/m2 if using cut back asphalt or asphalt cement
1.58 to 2.04 L/m2 if using emulsified asphalt
ITEM 305 BITUMINOUS PENETRATION MACADAM PAVEMENT
This item shall consist of furnishing and placing one or more aggregate and one or more
application of bituminous material followed by a seal coat a with cover aggregate constructed on a
prepared base.
A. AGGREGATES
Quantity:
Using Asphalt Cement or Rapid Curing Emulsified Asphalt
Course (crushed) 80kg/m2
Key (crushed) 24 kg/m2
Cover (crushed or screened) 8 kg/m2
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
7.2 to 11 L/m2
Test:
Same as for Item 301
ITEM 306 BITUMINOUS ROAD MIX SURFACE COURSE
This item shall consist of constructing a bituminous road mix surface course on a prepared base.
A.AGGREGATES
Tests:
Same as for Item 304
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
Using cut back asphalt 4.5 to 7 mass % of total dry aggregate
Using emulsified asphalt 6 to 10 mass % of total dry aggregate
Tests:
Same as for Item 301
C. MIX
Tests:
For every 75 m3/130T or fraction thereof:
1 G, Grading Test1 Ext, Stability Test
1 C, Laboratory Compaction Test
D. HYDRATED LIME
Tests:
For every 100T or fraction thereof:
1 Q, Quality Test

E. COMPACTED PAVEMENT
Tests:
For each full days operation:
D & T (Density & Thickness Test), at least one (1) but not more than three (3)
samples shall be taken
ITEM 307 BITUMINOUS PLANT MIX SURFACE COURSE GENERAL
This item includes general requirements that are applicable to all type of bituminous surface
courses irrespective of gradation of aggregate or kind and amount of bituminous material.
A. AGGREGATE
Tests:
For every 75 m3/200T or fraction thereof:
1 G & P, Grading & Plasticity Tests
For every 1,500m3 or fraction thereof:
1 Q, Quality Test (Grading, Plasticity and Abrasion, Stripping and Bulk specific
gravity)
1 F, Fractured face
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
5 to 8 mass percent of total dry aggregates
Tests:
1 Q, Quality Test for each 40T or 200 drums or fraction thereof
C. MIX
Tests:
For every 75 m3/130T or fraction thereof:
1 G. Grading Test
1 Ext, Stability Test
1 C, Laboratory Compaction Test
D. HYDRATED LIME
Tests:
For every 100T or fraction thereof:
1 Q, Quality Test
E. MINERAL FILLER
Tests:
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G & P, Grading & Plasticity Tests (LL, PL, PI)
F. COMPACTED PAVEMENT
Tests:
For each full days operation: D & T (Density & Thickness Test), at least one (1)
but not more than three (3) samples shall be taken
ITEM 308 BITUMINOUS PLANT MIX SURFACE COURSE COLD LAID
This item shall consist of constructing Bituminous Surface Course (Asphalt Cold Mix) prepared
in central mixing plant, laid cold on a prepared base.
A.AGGREGATE
Tests:
Same as for Item 307

B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
Using cut back asphalt -- 4.5 to 7 mass % of total dry aggregate
Using emulsified asphalt 6 to 10 mass % of total dry aggregate
Tests:
1 Q, Quality Test for each 40T or 200 drums fraction thereof
C. MIX
Tests:
Same as for Item 307
D. HYDRATED LIME
Tests:
Same as for Item 307
E. MINERAL FILLER
Tests:
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G & P, Grading & Plasticity Tests (LL, PL, PI)
F. COMPACTED PAVEMENT
Tests:
Same as for Item 307
ITEM 309 BITUMINOUS PLANT MIX (STOCKPILE MAINTENANCEMIXTURE)
This item shall consist of a bituminous stockpile maintenance mixture composed of aggregate,
mineral filler, hydrated lime and bituminous material mixed in a central plant.
A. AGGREGATE
Tests:
Same as for Item 307
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
4 to 10 mass percent of total mix
Tests:
1 Q, Quality Test for each 40T or 200 drums fraction thereof
C. MIX
Tests:
Same as for Item 307
D. HYDRATED LIME
Tests:
Same as for Item 307
E. MINERAL FILLER
Tests:
Same as for Item 307
F. COMPACTED PAVEMENT
Tests:
Same as for Item 307

ITEM 310 BITUMINOUS CONCRETE SURFACE COURSE HOT LAID


This item shall consist of constructing a bituminous concrete surface course composed of
aggregate, mineral filler and bituminous material mixed in a central plant, constructed and laid hot on
prepared base.
A. AGGREGATES
Tests:
Same as for Item 307
B. BITUMINOUS MATERIALS
Quantity:
5 to 8 mass percent of total mix
Tests:
1 Q, Quality Test for each 40T or 200 drums fraction thereof
C. MIX
Tests:
Same as for Item 307
D. HYDRATED LIME
Tests:
Same as for Item 307
E. MINERAL FILLER
Tests:
Same as for Item 307
F. COMPACTED PAVEMENT
Tests:
Same as for Item 307
ITEM 311 PORTLAND CEMENT CONCRETE PAVEMENT
This item shall consist of pavement of Portland cement concrete, with or without reinforcement,
constructed on the prepared base.
A. CEMENT
Quantity:
9.0 bags/m3(40 kg/bag)
Test:
For every 2,000 bags or fraction thereof:
1 Q, Quality Test
B. FINE AGGREGATE
Quantity:
0.50 m2/m3 concrete if using rounded course aggregate
0.54 m2/m3 concrete if using angular or crushed coarse aggregate
Tests:
For every 1,500 m3 or fraction thereof:
a.)For a source not yet tested or failed in previous quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Elutriation wash, Bulk Specific Gravity,
Absorption, Mortar Strength, Soundness, Organic Impurities, Unit Weight, % clay lumps
and % shale)
b.) For a source previously tested and passed quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Elutriation wash, Bulk SpecificGravity,
Absorption, Mortar Strength)

For every 75 m3 or fraction thereof:


1 G, Grading Test
C. COURSE AGGREGATE
Quantity:
0.77 m2/m3 concrete if using rounded coarse aggregate
0.68 m2/m3 concrete if using angular or crushed coarse aggregate
Tests:
For every 1,500 m3 or fraction thereof:
a.) For a source not yet tested or failed in previous quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Bulk Specific Gravity, Absorption, Abrasion,
Soundness and Unit Weight)
b.) For a source previously tested and passed quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Bulk Specific Gravity, Absorption and Abrasion)
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
D. WATER
Test:
1 Certificate from Project Engineer or
1 Q, Quality Test if source is questionable
E. JOINT FILLER
1. Poured joint filler
Test:
1 Q, Quality Test on each type of ingredient for each shipment
2. Pre molded joint filler
Test:
1 Q, Quality Test on each thickness of filler for each shipment
F. SPECIAL CURING AGENTS
Test:
1 Q, Quality Test for each shipment
G. STEEL BARS
Test:
For every 10,000 kg or fraction thereof for each size:
1 Q, Quality Test (Bending, Tension and Quality Analysis)
H. CONCRETE
Test:
Flexural Strength Test on concrete beam samples:
1 Set consisting of 3 beam samples shall represent a 330 m2 of pavement, 230
mm depth or fraction thereof placed each day
Volume of concrete not more than 75 m3
I. COMPLETED PAVEMENT
Test:
Thickness determination by concrete core drilling on a lot basis
Five (5) holes per km per lane or five (5) holes per 500 m when two (2) lanes are
poured concurrently

PART F BRIDGE CONSTRUCTION


ITEM 400 - PILING
This item shall consist of piling, furnished, driven or placed, cut and spliced.
A. TIMBER PILES
Test:
1 Inspection Report for each size and shipment of timber
B. CONCRETE PILES
a.) Concrete
Test: Same as for Item 405
b.) Reinforcing Steel
Test: Same as for Item 404
C. STRUCTURAL PILES
Tests:
1 IR, inspection Report
1 Q, Quality Test or Mill Test Certificate
ITEM 401 RAILINGS
This item shall consist of furnishing, fabricating or placing, for bridges and other structures of
the material of combination of materials.
A. CONCRETE
Test: Same as for Item 405, Class C
B. REINFORCING STEEL
Test: Same as for Item 404
ITEM 402 TIMBER STRUCTURES
This item shall consist of construction of timber structures to the dimensions, lines and grades as
shown on the plans.
Tests:
1 Q, Quality Test or Manufacturers Certificate for each type of material used
1 IR, Inspection Report for each type and shipment of timber
ITEM 403 METAL STRUCTURES
This work shall consist of steel structures portions of composite structures, constructed in
reasonably close conformity with the lines, grades and dimension.
Tests:
1 Q, Quality Test or Manufacturers Certificate for each type of material used
1 IR, Inspection Report for each type and shipment of metal
ITEM 404 REINFORCING STEEL
This item shall consist of furnishing, bending, fabricating and placing of steel reinforcement of
the type, size, shape and grade required.

A. BAR REINFORCEMENT FOR CONCRETE


Test:
For every 10,000 kg or fraction thereof for each size:
1 Q, Quality Test (Bending, Tension and Quality Analysis)
B. WIRE AND WIRE MESH
Test:
1 Q, Quality Test
ITEM 405 STRUCTURAL CONCRETE
This item shall consist of furnishing, bending, and placing and finishing concrete in all structures
except pavements.
A. CEMENT
Quantity: (40 kg/bag)
Class A
9 bags/m3 of concrete 3,000 psi/20.7 MPa
Class B
8 bags/m3 of concrete 2,400 psi/16.4 MPa
Class C
9.5 bags/m3 of concrete 3,000 psi/20.7 MPa
Class B
11 bags/m3 of concrete 5,000 psi/20.7 MPa
Class Seal
9.5 bags/m3of concrete 3,000 psi/20.7 MPa
Test:
For every 2,000 bags or fraction thereof:
1Q, Quality Test
B. FINE AGGREGATES
Quantity:
ROUNDED
ANGULAR/CRUSHED
Class A
0.50
0.54 m2/m3 of concrete
Class B
0.45
0.52 m2/m3 of concrete
Class C
0.53
0.59 m2/m3 of concrete
Class P
0.44
0.47 m2/m3 of concrete
Test:
For every 1,500 m3 or fraction thereof:
a.) For a source not yet tested or failed in previous quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Elutriation wash, Bulk Specific Gravity,
Absorption, Mortar Strength, Soundness, Organic Impurities, Unit Weight, %
clay lumps and % shale)
b.) For a source previously tested and passed quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Elutriation wash, Bulk Specific Gravity,
Absorption, Mortar Strength)
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
C. COARSE AGGREGATES
Quantity:
ROUNDED
Class A
0.77
Class B
0.82
Class C
0.70
Class P
0.56

ANGULAR/CRUSHED
0.68 m2/m3 of concrete
0.73 m2/m3 of concrete
0.66 m2/m3 of concrete
0.65 m2/m3 of concrete

Test:
For every 1,500 m3or fraction thereof:
a.) For a source not yet tested or failed in previous quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Bulk Specific Gravity, Absorption,
Abrasion, Soundness and Unit Weight)
b.) For a source previously tested and passed quality test:
1 Q, Quality Test (Grading, Bulk Specific Gravity, Absorptionand
Abrasion)
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
D. WATER
Tests:
1 Certificate from Project Engineer or
1 Q, Quality Test if source is questionable
E. PRE MOLDED FILLER FRO EXPANSION JOINTS
Test:
1 Q, Quality Test on each thickness of filler for each shipment
F. STEEL REINFORCEMENT
Test:
For every 10,000 kg or fraction thereof for each size:
1 Q, Quality Test (Bending, Tension and Quality Analysis)
G. CONCRETE
Tests:
Compressive Strength Test on concrete cylinder samples, one (1) set consisting
three (3) concrete cylinder samples shall be taken from each days pouring and to
represent not more than 75 m3of concrete or fraction thereof
ITEM 406 PRE STRESSED CONCRETE STRUCTURES
This item shall consist of pre-stressed concrete structures and the pre-stressed concrete portions
of composite structures.
A. CONCRETE
Tests:
Same as for Item 405, Class P
B. STEEL REINFORCEMENT
Test:
Same as for Item 404
C. WIRE STRAND
Test:
1 Q, Quality Test for every 20T or fraction thereof
ITEM 407 CONCRETE STRUCTURES
This item shall consist of the general description of the materials, equipment, workmanship and
construction requirements of concrete structures and the concrete portions of composite structures.
Tests:
Same as for Items 403, 404 and 411
Elastometric Bearing Pads will be tested to determine its quality

ITEM 408 STEEL BRIDGES


This item shall consist of construction of steel structure conforming to the lines, grades,
dimension and designs.
Tests:
Same as for Item 403 and 411
Painting:
1 Q, One 20 L can for every 100 cans or fraction thereof
1 Q, One 4 L can for every 100 cans or fraction thereof
ITEM 409 WELDED STRUCTURAL STEEL
This work shall consist of the joining of structural steel members with welds of the type.
Test:
Same as for 403 and Inspection Report
ITEM 410 TREATED AND UNTREATED TIMBER
This item shall consist of structural timber of the specie size called on the plans either treated or
untreated as called for in the proposal.
Test:
1 IR, Inspection report
1 Q, Quality Test for preservatives
ITEM 411 PAINT
This item shall consist of furnishing and applying all paint materials including vehicles, pigments,
pastes, dryers, thinners, and mixed paints for steel and wooden structures.
Test:
1 Q, One 20 L can for every 100 cans or fraction thereof
1 Q, One 4 L can for every 100 cans or fraction thereof
ITEM 412 ELASTOMETRIC BEARING PADS
This item shall consist of the requirement for elastomeric bearing pads whose main function is to
transfer loads or accommodate relative movement between a bridge superstructure and its supporting
structures
ITEM 413 PRE MOLDED JOINT FILLER FOR CONCRETE PAVING ANDSTRUCTURAL
CONCRETE
Preformed sponge rubber and rock expansion joint filler for concrete paving and structural
construction.

PART G DRAINAGE AND SLOPE PROTECTION STRUCTURES


ITEM 500 PIPE CULVERTS AND STORMDRAINS
This item shall consist of the construction or reconstruction of pipe culverts and storm drains.
A. PIPES
Test:
1 Q, Quality Test for one (1) pipe for every 50 pieces (Strength Absorption and
Dimension)
Alternative Requirements:
1. Compressive Strength for one (1) set consisting of three (3) concrete cylinder
samples for not more than twenty five (25) pipecast in the field
2. Inspection Report for each size for not more than twenty five (25) pipes cast
in the field
B. MORTAR AND JOINT FILLER Cement, fine aggregates and water:
Test: Same as for Item 405
ITEM 501 UNDERDRAINS
This item shall consist of constructing under drains, using pipe and granular filter materials,
under-drain pipe outlets, and blind drain using granular materials.
A. CONCRETE PIPE (NON REINFORCED)
Test:
Quality Test for 0.5% of the number of pipes for each size but not less than two
(2) for Strength, Absorption and Dimension
Alternative requirements:
1. Compressive Strength for one (1) set consisting of three (3) concrete cylinder
samples for not more than twenty five (25) pipecast in the field
2. Inspection Report for each size for not more than twenty five (25) pipes cast
in the field
B. CLAY PIPE
Test:
Quality Test for one (1) pipe for every 200 pieces of each size, with a minimum
number of two (2) specimens for Strength, Absorption and Dimension
ITEM 502 MANHOLES, INLETS AND CATCHBASINS
This item shall consist of the construction, reconstruction or adjustment of manholes, inlets, and
catch basins.
A. CONCRETE
Test:
Same as for Item 405, Class A
B. LIDS, CAST IRON FRAMES AND GRATING
Test:
Inspection Report
ITEM 503 DRAINAGE STEEL GRATING WITH FRAME
The steel frame clear openings of drainage grates shall be 15 mm larger than nominal sizes of
industry standard sized pits.

ITEM 504 CLEANING AND RECONDITIONING OF EXISTING DRAINAGESTRUCTURES


This item shall consist of cleaning and reconditioning existing pipes and appurtenant structures.
Test: Inspection Report
ITEM 505 RIPRAP AND GROUTED RIPRAP
This item shall consist of the furnishing and placing riprap with or without grout as the case
maybe, with or without filter backing.
Test:
Same as for Item 505 (Cement Aggregate ratio = 1:3)
ITEM 506 STONE MASONRY
This item shall consist of stone masonry of minor structures, in headwalls for culverts, in
retaining walls at the toes of slopes.
A. CEMENT
Quantity:
2 bags/m3 of concrete
Test:
For every 2,000 bags or fraction thereof:1 Q, Quality Test(Cement Aggregate
ratio = 1:2)
B. FINE AGGREGATE
Quantity:
0.17 m2/m3 of concrete
Test:
For every 1,500 m3or fraction thereof:
1 Q, Quality Test (same as for Item 405)
For every 75 m3 or fraction thereof:
1 G, Grading Test
C. STONE
Test: Inspection Report
D. WATER
Test:
1 Certificate from Project Engineer or
1 Q, Quality Test if source is questionable
ITEM 507 RUBBLE CONCRETE
This item shall consist of construction of rubble concrete.
ITEM 508 HAND LAID ROCK EMBANKMENT
This item shall consist of hand-laid rock embankment.
Test: Inspection Report
ITEM 509 SHEET PILES
This item shall consist of furnishing, driving cutting off of sheet pile.
A. TIMBER SHEET PILES
Test: Inspection Report
B. CONCRETE SHEET PILES
Test: Same as for Item 400
C. STEEL SHEET PILES
Test: Same as for Item 403

ITEM 510 CONCRETE SLOPE PROTECTION


This item shall consist of furnishing and placing of concrete slope protection including all
necessary excavation, a bed course and reinforced concrete to the required thickness and extent to protect
slope against erosion.
A. BED COURSE
Test: Same as for Item 200
B. STEEL REINFORCEMENT
Test: Same as for Item 404
C. CONCRETE
Test: Same as for Item 405
ITEM 511 GABIONS
This item shall consist of furnishing, forming wire mesh baskets, and placing rocks installed at
the location designated.
Test:
1 Q, Quality Test for each shipment
PART H MISCELLANEOUS STRUCTURES
ITEM 600 CURB AND GUTTER
This item shall construction of curb and gutter either pre-cast of cast - in place made of concrete.
A. CONCRETE
Quantity:
0.078 m3/m (curb only)
0.092 m3/m (curb and gutter, Type A)
0.145 m3/m (curb and gutter, Type B)
0.074 m3/m (curb and gutter, Type C)
Test: Same as for Item 405
B. JOINT FILLER
Test: Same as for Item 311
ITEM 601 SIDEWALK
This item shall consist of construction of asphalt of Portland cement concrete sidewalk.
A. CONCRETE
Test: Same as for Item 405, Class A
B. PRE MOLDED EXPANSION JOINT FILLER
Test: Same as for Item 311
ITEM 602 MONUMENTS, MARKERS AND GUIDE POSTS
This item shall consist of right-of-way monuments, maintenance marker posts, kilo-meter posts
and/ or guideposts.
A. CONCRETE
Test: Same as for Item 405, Class A
B. REINFORCING STEEL
Test: Same as for Item 404
C. TIMBER

Test: Same as for Item 410


D. PAINT
Test: Same as for Item 411
ITEM 603 GUARDRAIL
This item shall consist of furnishing and constructing posts and guardrails.
A. STEEL POSTS
Test: Same as for Item 403
B. TIMBER POSTS
Test: Same as for Item 410
C. CONCRETE
Test: Same as for Item 405
D. REINFORCING STEEL
Test: Same as for Item 404
E. RAIL
Test: Inspection Report
F. PAINT
Test: Same as for Item 411
ITEM 604 FENCING
This item shall consist of furnishing and constructing of post and barb wire or chain link fences.
A. BARB WIRE, CHAIN LINK FABRIC
Test:
1 Q, Quality Test
B. CONCRETE POSTS
Test: Same as for Item 405
C. STEEL REINFORCEMENT
Test: Same as for Item 404
ITEM 605 ROAD SIGN
This item shall consist of furnishing and installing road signs.
Test: Inspection Report
ITEM 606 PAVEMENT MARKINGS
This item shall consist of placing markings of the finished pavement.
Test: Same as for Item 411
ITEM 607 REFLECTIVE PAVEMENT STUDS
This item shall consist of furnishing and installing reflective pavement studs on the surface of the
pavement.
Test: Inspection Report
ITEM 608 TOPSOIL
This consists of topsoil furnished, transported and spread, or topsoil removed from designated
areas, haul and spread.
Test: Inspection Report
ITEM 609 SPRIGGING
This item consists of planting sprigs of living grass plants.

Test: Inspection Report


ITEM 610 SODDING
This item shall consist of furnishing and laying of live sod on the shoulders, slopes, ditches, or
other locations as designated, construction of sod ditch checks or similar appurtenances.
Test: Inspection Report
ITEM 611 TREE PLANTING
This item shall consist of furnishing and planting deciduous shade, flowering trees evergreen
trees less than 150 mm diameter on the areas.
Test: Inspection Report
ITEM 612 REFLECTIVE THERMOPLASTIC STRIPPING
This item shall be applied to the road surface in a molten state by mechanical means with surface
application glass beads at a rate not less than 350g/L.
PART I MATERIALS DETAILS
ITEM 700 HYDRATED CEMENT
Test: Same as for Item 405
ITEM 701 CONSTRUCTION LIME (HYDRATED)
Test:
1 Q, Quality Test for every 100T or fraction thereof
ITEM 702 BITUMINOUS MATERIALS
Test: Same as for Items 301, 302, 303, 306, 307, 308, 309 and 310
ITEM 703 AGGREGATES
Test: Same as for item of work in the Bill of Quantities
ITEM 703A MINERAL FILLER
This item shall consist of finely divided material mineral matter such as rock dust, slug dust,
hydrated lime, hydraulic cement, fly ash or other suitable mineral matter.
Test: Same as for Item 307
ITEM 704 MASONRY UNITS
Test:
1 Q, Quality Test for every 10,000 units or fraction thereof
ITEM 705 JOINT MATERIALS
Test: Same as for Items 311 and 500
ITEM 706 CONCRETE, CLAY, PLASTIC AND FIBER PIPES
A. CONCRETE
Test: Same as for Item 500
B. CLAY AND OTHER TYPE OF PIPES
Test: Refer to applicable requirements of AASHTO Test and Specs
ITEM 707 METAL PIPE
Test: Same as for Item 400

ITEM 708 CONCRETE CURING MATERIALS AND ADMIXTURE


This item specifies the classification, sampling, testing, packing and marking of concrete
admixtures.
Test: 1 Q, Quality Test for each shipment
ITEM 709 PAINTS
Test: Same as for Item 411
ITEM 710 REINFORCING STEEL AND WIRE ROPE
A. REINFORCING STEEL
Test: Same as for Item 404
B.WIRE ROPE
Test: Same as for Item 406
ITEM 711 FENCE AND GUARDRAIL
A. FENCE
Test: Same as for Item 604
B. GUARDRAIL
Test: Same as for Item 603
ITEM 712 STRUCTURAL METAL
Test: Same as for Items 403 and 406
ITEM 713 TREATED AND UNTREATED TIMBER
Test: Same as for Item 410
ITEM 714 WATER
Test: Certificate from Project Engineer or 1 Q, Quality Test, if source is questionable
ITEM 715 GEOTEXTILES
This item covers geotextiles fabric for use in subsurface drainage, hydraulic filter, erosion
control, sediment control, pavement superstructures as a water proofing and stress relieving membrane,
and as permeable separator to prevent mixing of dissimilar materials.

TABLES
MINIMUM REQUIREMENTS FOR SUBMISSION OF SAMPLES
MATERIALS

1.
2.
3.
4.
5.

6.
7.
8.

Cement
Asphaltic material
Asphalt mix
Aggregates
a. Coarse aggregate
b. Fine aggregate
Soil aggregates
a. Classification
b. Routinary tests
c. MDR test & CBR
Non reinforced
concrete pipes
Reinforced Concrete
Pipes
Steel pipe (galvanized)

9. Concrete hollow blocks


(CHB)
a. Strength
b. Moisture content
10. Steel bar
11. Steel sheet (galvanized)
12. Wire strand
13. Gabion
14. Paints
15. Joint filler (premolded)
16. Curing compound
17. Concrete cylinder
18. Concrete beam
19. Concrete core
20. Asphalt core
21. Water
a. Chemical analysis
b. Sediment load
analysis
22. Structural steel/sheet
23. Hydrated lime

MNIMUM TESTING
REQUIREMENTS
1 sample per 2000 bags
1 sample per 40T or 200drums
1 sample per 130T
1 sample per 1500 cu. M

MINIMUM
QUANTITY/VOLUME OF
MATERIALS FOR EACH
SAMPLE SUBMITTED
10 k
5L
20 kg
70 kg
50 kg

1 sample per 1500 cu. M

2 pipes min./0.5% of no. of pipes


1 sample per 50 pipes or 2% of #
of pipes
1 sample per 500 lengths

20 kg
50 kg
50 kg
2 pipes
1 pipe (1m length)
2 pcs of 100 mm long taken from
both ends w/ thread

1 sample per 10000 units

1 sample per 10T


1 sample per 100 sheets
1 sample per 20T
1 sample per 100 cans

1 sample per 75 cu. m


1 sample per 75 cu. M or 1 day
pouring
5 holes for every km/lane
1 core for every 100m

3 units
3 units
1m
3 pcs 60mm x 60mm
2m
1 4L can
1 400mm x 400mm
1L
1 set (3 cylinders)
1 set (3 cylinders)

500 ml
500 ml
1 sample per 50T
1 sample per 100T

Reduced section as prescribed

COMPOSITION AND STRENGTH OF CONCRETE FOR USE IN STRUCTURE


Class of
concrete

Minimum
cement
content per
cu.m
Kg (bags)

Maximu
m watercement
ratio
Kg/kg

Consistency
range in slump
mm (inch)

Designated size of
coarse aggregate
Square opening std. mm

A
B
C
P
Seal

360 (9)
320 (8.5)
380 (9.5)
440 (11)
380 (9.5)

0.53
0.58
0.55
0.49
0.58

50 100 (2 4)
50 100 (2 4)
50 100 (2 4)
100 max (4 max)
100 200 (4 8)

37. 5 4.75(1 - No. 4)


50.0 4.75(2 - No. 4)
12. 5 4.75( - No. 4)
19.0 4.75(3/4 - No. 4)
25.0 4.75(1 - No. 4)

Minimum
compressive
strength of
150mm x
300mm
concrete
cylinder @
28 days MPa
(psi)
20.7 (3000)
16.5 (2400)
20.7 (3000)
37. 7 (5000)
20.7 (3000)

PAYMENT ADJUSTMENT FOR PAVEMENT WITH DEFICIENCY INSTRENGTH


Deficiency in strength of concrete pavement
Percent (%)
Less than 5
5 to less than 10
10 to less than 15
15 to less than 20
20 to less than 25
25 or more

Percent (%) of contract price allowed


100
80
70
60
50
0

PAYMENT ADJUSTMENT FOR PAVEMENT WITH DEFICIENCY IN THICKNESS


Deficiency in the average thickness per lot(mm)
05
6 10
11 15
16 20
21 25
More than 25

Percent (%) of contract price per lot


100
95
85
70
50
Removed and replaced (no payment)

COMMON LABORATORY TESTS


Kind of material

Type of test

Cement
Coarse aggregate

Physical & chemical


Grading
Specific gravity
Absorption
Abrasion
Unit weight

Test duration per sample (min. #


of days)
8
3
3
3
1
1

Fine aggregate

Grading
Specific gravity
Absorption
Unit weight

3
3
3
1

Soil aggregates mixture (subbase,


base & surfaces courses)

Grading

Liquid limit
Plastic limit
Compaction
CBR
abrasion

3
3
3
7
1

Asphalt
Paint

Physical
Physical & chemical

4
4

Concrete cylinder

compressive

Concrete beam

Flexural

Concrete core

Cutting of sample

LIMITATIONS/VARIATIONS
ITEM 104
Abrasion
loss
Plasticity
index
Liquid limit
Permitted
variation
from design
Thickness
of layer
Permitted

ITEM 105

ITEM 200
50% max

ITEM 201
50% max

ITEM 202
45% max

ITEM 203

ITEM 300
45% max

6% max

12% max

6% max

6% max

4% to
10%

4% to 9%

30% max

35% max
+/- 20mm

25% max
+/- 10mm

25% max
+ 15mm,
-5mm

+ 10mm,

-5mm,

+ 20mm,

35% max

+ 15mm,

variation
from design
Level of
Surface
Permitted
surface
irregularity
measured
by 3-m
straight
edge
Permitted
variation
from design
cross fall or
camber
Permitted
variation
from
longitudinal
grade over
25m length
California
Bearing
Ratio

- 30mm

-20mm

-10mm

30mm

20mm

5mm

+/- 0.5%

+/- 0.3%

+/- 0.2%

+/- 0.1%

+/- 0.1%

+/- 0.1%

25% min

80% min

-5mm

80% min

100%

80% min

DIMENSION OF PILES
Length of pile
Less than 12m
12m to 18m
More than 18m

Diameter (1m from the butt)


Minimum
maximum
300mm
450mm
320mm
450mm
350mm
500mm

Minimum tip diameter


200mm
180mm
150mm

REMOVAL OF FORMS
Scope of work
Centering under girders, beams,
frames or arches
Floor slabs
Walls
Columns
Sides of beams & all other
vertical surface

Minimum time
14 days

Minimum % of design strength


80%

14 days
1 day
2 days
1 day

70%
70%
70%
70%

SIEVE SIZES
#200
#100
#60
#50
#40
#30

0.075mm
0.150mm
0.300mm
0.250mm
0.425mm
0.600mm

#20
#16
#12
#10
#8
#4

0.840mm
1.180mm
1.700mm
2.000mm
2.360mm
4.750mm

DETAILS OF WELDS
Size of fillet weld
5mm
6mm
8mm
10mm
13mm
16mm

Maximum thickness of part


13mm
19mm
32mm
51mm
152mm
152mm & above
MINIMUM LAP FOR SPLICING

Tension
Compression

Grade 40
24db
20db

Grade 60
36db
24db

MINERAL FILLER SHALL BE GRADE WITH IN THE FF. LIMITS (703-A)


Sieve size
#30
#50
#200

Mass % passing
100
95 100
70 100

HYDRATED LIME SHALL CONFORM TO THE FF. REQUIREMENTS (701)


Sieve size
#20
#200

Mass % passing
100
85 100

MINIMUM WEIGHT OF SAMPLE FOR MOISTURE


CONTENT
Sieve no. (passing)
#40
#10
#4

1
2

Weight
25gms
50gms
200gms
300gms
500gms
1000gms

1. What is the sample for compressive strength determination of a structural concrete?


Answer: concrete cylinder sample
2. What is the test to determine the consistency of concrete?
Answer: Slump test
3. What is the length required for RSB sample for quality test?
Answer: 1.0 m/10,000kg/size/shipment
4. How many samples should be taken for every 75 cu.m fresh concrete?
Answer: 1 set consist of 3-pcs sample
5. What is the required size of test specimen for G.I. sheets?
Answer: 3 pcs-60mm x 60mm in 1 sht/100shts
6. What kind of paint that has a reflectance or beads?
Answer: Reflectorized paint
7. What is that construction material that has a property of being a dark brown to black
cementitious material in which the predominating substance is bitumen?
Answer: asphalt
8. For how long or how many hours shall a bituminous prime coat be left undisturbed?
Answer: 24 hours
9. What is the rate of application of bituminous tack coat?
Answer: 0.2 to 0.7 L/sq. m
10. What is the penetration grade of blown asphalt?
Answer: 0 to 30 penetration grade
11. What kind of sample is taken for flexural test?
Answer: concrete beam sample
12. What are the tests needed for the 2.650 cu.m Item 201 (Aggregate Base Course)?
Answer: CBR, abrasion, GPCD
13. How many grading tests are required for a 3,200 cu.m selected borrow topping (Item 104)?
Answer: 3 grading tests
14. As a materials Engineer, what will you recommend if you find out that the materials to be
used as Item 200 if finer than the required materials?
Answer: blend Item 200 with coarser materials
15. What is the standard specification for LL and PI of Item 201?
Answer: maximum of 25% and maximum of 6% respectively
16. What is the CBR requirement for Item 201?
Answer: 80% maximum
17. What asphalt is used for sealing weaken plane joint of concrete pavement?
Answer: Blown Asphalt
18. What is Item 311 of the DPWH Specification (Blue Book)?
Answer: Portland Cement Concrete Pavement
19. What is the machine used for abrasion test?
Answer: Los Angeles Abrasion Machine
20. How to determine the degree of compaction of Items 104, 200, & 201?
Answer: by Field Density Test
21. What is the formula in obtaining the value of PI?
Answer: Liquid Limit minus Plastic Limit
22. What are the other terms for sieve analysis?
Answer: Grading Test, Particle Size Distribution Test, Mechanical Analysis
23. What is the degree of compaction of the soil if the wet density is 2,200 kg/m
3
, withan actual moisture content of 10.2% and a maximum dry density of 1,960 kg/m
3

?
Answer: 101.86%
24. How many concrete cores shall be taken for one (1) kilometer concrete pavement?
Answer: 5 holes/km/lane
25. What is the moisture content of the soil having an original weight of 162.5 gramsand an
oven dried weight of 138.2 grams?
Answer: 17.58%
26. If the group index of a soil is high, what indication does it mean?
Answer: the soil is clayey
27. As a Materials Engineer, how can you determine that the sample placed in the ovenis
already oven dried?
Answer: if the sample reaches its constant weight
28. In oven drying a sample for test, what temperature shall be maintained?
Answer: 110 5C
29. Why is it that cooling an oven dried sample before weighing is advisable?
Answer: because it can affect its weight
30. What is the difference between hygroscopic moisture content from natural moisture
content?
Answer: HYGROSCOPIC MOISTURE CONTENT is the moisture content of an air dried
sample while NATURAL MOISTURE CONTENT is the moisture content of the original sample
from the field.
31. For how many bags of cement does a 10 kgs sample represents?
Answer: 2000 bags
32. For 15, 000 kgs RSB, how many samples shall be submitted for Quality Test?
Answer: 2 pcs 1 m sample
33. An admixture is being introduced to the fresh concrete mixture for heavily reinforced
concrete structure using a pumpcrete to pump out the fresh concrete mix, what admixture should it
be?
Answer: Superplasticizer
34. What is the use of blown asphalt?
Answer: as joint filler and water proofing
35. What asphalt is commonly known as hot asphalt or penetration grade asphalt?
Answer: Asphalt Cement
36. How many days do the sample for Immersion Compression Test is soaked in water?
Answer: 4 days @ 50C
37. If ductility test is for asphalt, _____ is for cement?
Answer: Magnesium Oxide, Insoluble Residue, Loss on Ignition
38. Paint is composed of _____
Answer: 35% vehicle, 50% pigment, 15% beads
39. What is the size of tamping rod used in tamping concrete sample?
Answer: 16 mm and 610 mm long with hemispherical tip
40. What is the temperature to be maintained when curing sample after its initial curing?
Answer: 23C 1.7C
41. Concrete cylinders are cured and ready for test. Temperature between 63F to 85Fare
permitted for a period not to exceed _____ hours immediately prior to test if free moisture is
maintained on the surface of the specimen at all times.
Answer: three (3)
42. The molds of specimen not to be transported shall be removed after initial curing of
_____ hours and should be cured to the standard curing temperature of 73.4 F 3F
Answer: Twenty four (24)
43. High plasticity index means _____ of a soil?

Answer: high degree of compressibility


44. Sample to be used for liquid limit and plastic limit tests should pass to what sieve?
Answer: No. 40 (0.425 mm)
45. What compaction rammer shall use if the spec given for Moisture Density Relation Test
(MDR) is T 180?
Answer: 4.54 kg with 457 mm drop
46. A bean mold measuring 6 x 6 x 20 is to be used for sampling concrete, how many
blows/tamps per layer shall be applied?
Answer: 60 blows/layer
47. If asphalt mix having a weight of 3,020g and an aggregate weighing 2,865.98g, what is
the % asphalt by weight of mix?
Answer: 5.10%
48. What is the material used for Bituminous Prime Coat?
Answer: Cut back asphalt
49. In Item 303, application of cover aggregates shall be evenly spread over the surface at the
rate of approximately _____?
Answer: 0.004 to 0.007 m3/m2
50. Applying the tolerance of 0.4% for asphalt content to your answer in prob. 47, what is the
acceptable range of asphalt content?
Answer: 4.7% to 5.5%
51. An embankment having a PI of 30%, LL of 40% and GI of 0, what is the degree of
compaction for this kind of soil?
Answer: 95% degree of compaction
52. The minimum cement factor for concrete Class A is 9 bags/cu.m, how about for
concrete Class B?
Answer: 8 bags/cu.m
53. Quality control testing in a DPWH project is the responsibility of the_____?
Answer: Contractor
54. As Materials Engineer, when is the right time to start sampling and testing aggregates?
Answer: Once the source is identified
55. The minimum compressive strength for concrete Class P is 5,000 psi, what is the
minimum compressive strength for concrete Class C?
Answer: 3,000 psi
56. The volume of concrete mixer per batch shall not exceed the mixers nominal capacity in
cu.m as shown on the manufacturers standard plate on the mixer, except that an overload up to _____
percent above the mixers nominal capacity may be permitted provided concrete test data for strength,
segregation, and uniform consistency are satisfactory, and provided that no spillage of concrete takes
place.
Answer: Ten (10)
57. Where do we take additional cores when the measurement of any core taken from
pavement is deficient in thickness by more than 25 mm?
Answer: at no less than 5 meter intervals parallel to the centerline in each direction from the
affected location
58. Under what climatic condition do we use lower penetration grade or hard asphalt?
Answer: hot climate (cold climate higher penetration grade or soft asphalt)
59. What is the basis for the acceptance or rejection of any construction material?
Answer: Materials test results/reports
60. Penetration test is for asphalt: cement is to _____?
Answer: consistency
61. Slump test is a very important test in fresh concrete to determine _____?
Answer: consistency of concrete

62. How many samples should be taken for an asphalt mix for each full days operation?
Answer: at least one but not to exceed three samples
63. The thickness of asphalt core using a caliper is based on how many measurements?
Answer: four (4)
64. The thickness of concrete core using a caliper is based on how many measurements?
Answer: nine (9)
65. Failed samples do not necessarily mean that the structure it represents is defective, why?
Answer: may be the sampling is incorrect
66. The specification calls for a 1: 2:4 concrete mix. In a one bagger mixer, which of the
following amount of water is most likely required for the mix?
Answer: 20 liters
67. The spot test on asphalt is used to determine ______.
Answer: overheating during the process of manufacture
68. How many samples shall be submitted for test if 315 pails of flat wall enamel paint are to
be used in the project?
Answer: four (4) pails
69. Aggregate Sub base course has a volume of 5, 000 cu.m and to be laid in a
15cmcompacted depth. How many samples shall be submitted for CBR test and for sieve analysis?
Answer: 2 samples for CBR and 17 samples for sieve analysis
70. How many samples shall be submitted for quality test if 60 tons of Bituminous Prime
Coat is to be used in the project?
Answer: Two (2) samples
71. How many compaction tests shall be conducted for Item 201 having a volume of
8,250cu.m?
Answer: Six (6) compaction tests
72. What composed of Materials Quality Control Monthly Reports?
Answer: Summary of field tests and status of test
73. What is the required mixing of mortar for Item 505 (Stone Masonry)?
Answer: 1 part cement and 2 parts sand by volume with sufficient water
74. What is the required mixing of mortar for Item 500 (Pipe Culverts and Storm Drains)?
Answer: 1 part cement and 2 parts sand by volume with sufficient water
75. Before the project starts, the materials Engineer or the technician must have a program on
how many samples for each item of work should be tested based on the minimum testing
requirements. What program or report is this?
Answer: Quality Control Program
76. If sample splitter is not available for use in reducing samples for test, what is the
alternative way of reducing sample for testing size?
Answer: apply quartering method and get two opposite sides as sample
77. The road will not be opened to traffic until test specimens molded and cured have attained
the minimum strength requirements. If such tests are not conducted prior to the specified age the
pavement shall not be operated to traffic until _____ days after the concrete was placed.
Answer: Fourteen (14)
78. As the work progresses, the Materials Engineer should know how many sample has been
submitted and tested and how many samples are to be submitted, in other words the ME must refer to
what report so that he/she may be updated on the balance and on file quality test of the construction
materials being used in the project?
Answer: Status of Test
79. It is the minimum moisture content at which the soil can be molded without breaking or
crumbling up to 1/8 (3.2 mm).
Answer: Plastic Limit

80. The _____ is expressed as the moisture content corresponding to 25 blows.


Answer: Liquid Limit
81. The concrete has been tested for consistency by the use of a slump cone with base and
tamping rod. After the test, the height of concrete measured is 178 mm. what is the slump of the
concrete?
Answer: 127 mm
82. What is the rate of revolution per minute of an abrasion Machine used for testing the mass
percent of wear?
Answer: 30 33 rpm
83. If the design of concrete mix has the following corrected batch weights:
cement =40 kgs,
fine aggregates = 65 kgs,
coarse aggregate = 115 kgs, and
water = 15 liters. What is your actual batch weights for 1 cu.m Class A concrete?
Answer:
360 bags of cement;
585 kgs of fine aggregates;
1035 kgs coarseaggregates;
130 liters water
84. After the soil has been tested in an Abrasion Machine, the mass % of wear computed is
equal to 21%. If this material is for Item 201, does it pass the DPWH specs?
Answer: Yes, because the specs is 50% maximum
85. Quality Control Assurance Report should be submitted every _____?
Answer: week
86. One of the duties of Materials Engineer is to see to it that all the construction materials be
tested:
Answer: before it is incorporated into work
87. What is the maximum depth or roadway embankment per horizontal layer in loose
measurement?
Answer: 200 mm loose measurement
88. Why is it those 6 samples are needed for quality test of concrete masonry?
Answer: 3 samples for compressive strength and 3 samples for absorption
89. Sample submitted for test should have a tag bearing the name of the project, the quantity
represented, kind of sample, original source, who sampled and who submitted it, the date sampled
and date submitted and etc. What is the common name of that tag for you as Materials Engineer?
Answer: Sample Card
90. If course aggregate like embankment is to be placed in layers, how many layers should a
40 cm thick Aggregate Base Course is placed?
Answer: Three (3)
91. The ME should always be alert of his schedule with regards to the number of days of a
quality test that takes place. Since not all construction materials can be tested
just for a day or even a week so, what is the lead time should he consider for a quality test of
a cement sample?
Answer: One (1) month
92. CBR Sample for test has been compacted but it should be soaked for how many days
before testing?
Answer: Four (4)
93. If sieve analysis and plasticity test are used for Soil Classification, what test that its result
be used in field density test?
Answer: Compaction Test or Moisture Density Relation Test

94. Heavy rains occur the night before prior to your scheduled field density test, are you
going to pursue your schedule? Why?
Answer: No, because the moisture content is high and can affect the result
95. Checking the gradation of composite aggregates and asphalt content of asphalt mix can be
done by what test?
Answer: Extraction Test
96. What is the device used in testing for liquid limit test?
Answer: liquid limit device with grooving tool
97. What apparatus is used in plastic limit test?
Answer: glass plate
98. How long does a vibrator be inserted in a concrete mix?
Answer: not to exceed 15 seconds at 50 60 cm interval
99. Along the slope of high embankment _____ is provided as an erosion control measures
and also to improve the stability of the slope.
Answer: Berm
100. In soil and sub surface explorations for flood control design of foundation condition, a
soil sample was taken for field and laboratory tests. The test required for soil was taken, except
Answer: specific gravity, abrasion, water content, Atterberg Limits, gradation, compaction, relative
density
101. Structure crossing above such covered underground drainage conduit shall be laid at
least _____ above the top of the conduit.
Answer: 1.0 m, 0.5 m, 1.5 m, 2.0 m
102. Class of stones for riprap ranging from 30 kgs to a maximum of 70 kgs with atleast 50%
of the stones weighing more than 50 kgs.
Answer: Class B
103. Class of stones for riprap ranging from 15 kgs to a maximum of 25 kgs with atleast 50%
of the stones weighing more than 20 kgs.
Answer: Class A
104. Class of stones for riprap ranging from 60 kgs to a maximum of 100 kgs with atleast
50% of the stones weighing more than 80 kgs.
Answer: Class C
105. Class of stones for riprap ranging from 100 kgs to a maximum of 200 kgs with atleast
50% of the stones weighing more than 1500 kgs.
Answer: Class D
106. The maximum size of stone for stone masonry.
Answer: 150 mm
107. The maximum size of aggregate for item 300.
Answer: 1 inch
108. Required maximum liquid limit for Item 300.
Answer: 35%
109. Required plasticity index range on Item 300.
Answer: 4% to 9%
110. Range of sand size.
Answer: 2.0 mm to 0.050 mm
111. The ratio of the volume of voids to volume of solids
Answer: void ratio
112. The ratio of the weight of water to the weight of solids
Answer: moisture content
113. Significance of grading test are, except
Answer: Gives particle size distribution, measures permeability, capillarity, measures the
potential cohesion of soil

114. Significance of plasticity index are, except


Answer: indicates compressibility, permeability, indicates the clay fraction of a binder
material, measures the shearing resistance of soil
115. Properties of concrete are, except
Answer: workability, strength, durability, cracking
116. In roadway construction test on sub grade, the following will determine the economical
thickness, except
Answer: embankment, base, surfacing, sub-base
117. The relative consistency of a cohesive soil in natural state.
Answer: Liquidity Index
118. In Atterberg limit, the following are determined, except
Answer: shrinkage limit, liquid limit, plastic limit, group index
119. Minimum time for removal of forms and false works for centering under girders, beam,
frames and arches.
Answer: 14 days (minimum % of design strength 80%)
120. Minimum time for removal of forms and false works for floor slabs.
Answer: 14 days (minimum % of design strength 70%)
121. Minimum time for removal of forms and false works for walls.
Answer: 1 day (minimum % of design strength 70%)
122. Minimum time for removal of forms and false works for columns.
Answer: 2 days (minimum % of design strength 70%)
123. Minimum time for removal of forms and false works for side of beams and all other
vertical surfaces.
Answer: 1 day (minimum % of design strength 70%)
124. Amass of solid reinforced concrete cast around the head of a group of piles to ensure that
act as a unit to support the imposed load
Answer: Pile cap
125: An embankment shall be compacted layer by layer.
Answer: 150 mm
126. Class of concrete deposited in water.
Answer: Class Seal
127. Class of concrete used in all superstructures and heavily reinforced substructures. The
important parts of the structure included are slabs, beams, girders, columns, arch ribs, box culverts,
reinforced abutments, retaining walls, and reinforced footings.
Answer: Class A
128. Class of concrete used in footings, pedestal, massive pier shafts, pipe bedding and
gravity walls, unreinforced or w/ only a small amount of reinforcement.
Answer: Class B
129. Class of concrete used in thin reinforced sections, railings, pre-cast piles, cribbing, and
for filler in steel grid floors.
Answer: Class C
130. Class of concrete used in pre stressed concrete structures and members.
Answer: Class P
131. Height of dropping concrete to the point of deposit
Answer: 1.50 m
132. Reflectorized Thermoplastic Pavement Markings
Answer: Item 612
133. Permitted variation from the design thickness of layer for Item 300
Answer: + 15 mm and 5 mm
134. Item 310 shall have a mass percent of air voids with range of _____
Answer: 3% to 5 %

135. Dowel bars for PCCP shall be _____


Answer: plain bars
136. Concrete beam sample when tested by Third Point Method shall have a flexural
strength of _____ when tested in 14 days.
Answer: 3.80 MPa
137. When the required thickness of Item 200 is more than 150 mm, the aggregate sub base
shall spread and compacted in ____ `
Answer: two or more layers
138. Item 202 shall have a minimum soaked CBR value of _____
Answer: 80%
139. Permitted variation from design thickness of layer for Item 201.
Answer: 10 mm
140. Sieve designation standard (in mm) for 0.425 mm to alternate US standard
Answer: No. 40
141. If slag is used as course aggregate for Item 311, the minimum density is _____
Answer: 1,120 kg/m3
142. Minimum price allowed of contract for deficiency in strength of concrete specimens for
PCCP which 10% to less than 15%
Answer: 70%
143. This joint is also called cold joint. It is constructed when there is an interruption of more
than 30 minutes in the concreting operation
Answer: Transverse Construction Joint
144. Minimum variation of the surface from the testing edge of the straight edge between
contacts with the surface in Item 310
Answer: 6.0 mm
145. Portland Cement Treated Plant Mix Base Course after the completion of the final rolling,
the surface will be treated with bituminous curing seal, how much is the rate of application?
Answer: 0.5 L/m2 to 1.0 L/m2
146. In Item 201, the volume required in the project is 10,000 cu.m. The required number of
CBR test is _____
Answer: four (4)
147. Slump test of concrete determines the following, except
Answer: workability, fluidity, consistency, job density
148. The significance of liquid limit are the ff., except
Answer: measures the shearing resistance of soil, measures the potential cohesion of soil,
fineness and shape of grain, Atterberg limits
149. In soil classification, 35% or less passing No. 200 sieve are the ff., except
Answer: A-1, A-2, A-3, A-4
150. To evaluate the performance quality of a soil as a highway subgrade material
Answer: Group Index
151. If the paving of concrete pavement will be done at the rate 200 ln.m, half width per
paving day, how many sets of concrete beam samples shall be required.
Given: A = 115,000 sq.m,
width = 6.50 m, thickness = 230 mm
Answer: 353 sets
152. The required liquid limit for selected borrow toppings
Answer: 30%
153. The maximum plastic limit for selected borrow toppings
Answer: 6%
154. Soil is considered unsuitable material when the liquid limit and plastic limit exceeds
Answer: 80% and 55% respectively

155. Soil is considered unsuitable when the material density is


Answer: 800 kg/cu.m or lower
156. The plasticity index is determined in accordance with
Answer: AASHTO T 90
157. The liquid limit is determined in accordance with
Answer: AASHTO T 89
158. The required compaction of embankment, layer by layer
Answer: 95%
159. The minimum compaction trial of embankment
Answer: 10 m wide by 50 m long
160. At least how many in situ density tests should be carried out for each 500 m2
of each layer of compacted fill?
Answer: three (3)
161. Maximum plasticity index for Item 200
Answer: 12%
162. Maximum liquid limit for Item 200
Answer: 35%
163. Maximum size of grading requirement for Item 200
Answer: 2
164. The Los Angeles Abrasion Test for aggregate sub-base course is determined in
accordance with
Answer: AASHTO T 96
165. The required abrasion loss for Item 200
Answer: 50%
166. The minimum CBR required for Item 200
Answer: 25%
167. The required soaked CBR for aggregate sub-base course is determined by
Answer: AASHTO T 193
168. Minimum required percent compaction of each layer of aggregate sub-base course
Answer: 100%
169. In place density determination of aggregate sub-base course material shall be made in
accordance with
Answer: AASHTO T 191
170. In some areas where the conventional base course materials are scarce or non
available, the use _____ allowable percent weathered limestone (anapog) blended with crushed stones
or gravel.
Answer: 40% (60% - crushed stones or gravel)
171. Maximum size of aggregate for base course material under grading B
Answer: 1 inch
172. Maximum required percent abrasion loss for Item 202
Answer: 45%
173. Maximum required mass percent shall have at least one (1) fractured face of Item202
Answer: 50%
174. Minimum required soaked CBR for Item 202
Answer: 80%
175. Maximum size of aggregate for Item 202 under grading A
Answer: 1 inch
176. Maximum size of aggregate for Item 201 under grading A
Answer: 2
177. Maximum size of aggregate for Item 202 under grading B
Answer: 1 inch

178. This item consists of a foundation for surface course composed of soil aggregate, lime,
water in proper proportion, road mixed and constructed on a prepared subgrade/subbase.
Answer: Lime Stabilized Road Mix Base Course (Item 203)
179. The required plasticity index for Item 203
Answer: 4% to 10%
180. Maximum required mass percent of wear for the aggregate on Item 203
Answer: 50%
181. Maximum size of aggregate for Item 203 under grading A and B
Answer: 2
182. Item number for water?
Answer: Item 714
183. In Item 203, how much is the required mass percent of lime to be added to the soil
aggregate?
Answer: 3% to 12%
184. Minimum soaked CBR for Item 203
Answer: 100%
185. Required percent compaction for Item 203
Answer: 100%
186. Equipment to be used for initial rolling
Answer: Pneumatic tire roller
187. Equipment to be used for final rolling
Answer: 3 wheel tandem type steel wheel roller
188. The test on asphalt cement consisting of heating the asphalt in an open cup and passing a
small test flame
Answer: flash point
189. It is a manually operated device for deriving a measurement of roughness from the
surface profile which may be expressed in terms of International Roughness Index.
Answer: Merlin Road Roughness Measuring Device
190. It is used for the rapid in situ measurement of the structural properties of existing
pavement with unbound granular properties.
Answer: Dynamic Cone Penetrometer
191. What is the thinnest cut back asphalt?
Answer: MC 3000
192. In the construction of bridges projects, what is the method used to determine the casting
length of the regular piles?
Answer: Test Pitting
193. It is an equipment which is used to measure differential deflection between joints of a
concrete pavement, to determine the modulus of the existing slabs for use in the design of an overlay,
and to determine the remaining life of existing pavement.
Answer: Falling Weight Deflectometer
194. What is the equipment used to pinpoint rebars, conduits, pipes, nails and other metals
embedded in concrete before cutting or drilling?
Answer: Rebar Locator
195. What is the instrument or equipment used to measure for surface test of concrete and
asphalt pavements as soon as he concrete has hardened sufficiently or as soon as the asphalt mix has
been initially compacted?
Answer: 3 meter straight edge
196. What is the latest state of the art equipment consuming radioactive material which is
commonly used in the compaction control of earth and asphalt road construction and in the
measurement of moisture content?
Answer: Nuclear Density Gauge

197. It is an instrument used to measure pavement deflections resulting from vehicle wheel
loadings. The results of the elastic deformation tests are used to evaluate the structural condition of
roads, and to help in the design of road strengthening measures and road capacity improvement.
Answer: Benkelman Beam and Deflection Logger
198. What is the instrument that is used for examining the quality of rigid materials such as
rocks and concrete? This instrument is a non destructive portable instrument with dimensions of
110 mm x 180 mm x 160 mm and its main uses includes the determination of concrete strength (either
in situ or pre cast),also to determine the presence of voids, cracks and other imperfections.
Answer: Pundit Ultrasonic Concrete Tester
199. Soil stabilizing agent
Answer: Lime for silty and clayey soil Cement for sandy soil
200. Water content at which soil passes from plastic to liquid state.
Answer: LIQUID LIMIT
201. Water content at which soil passes from semi solid to plastic state.
Answer: PLASTIC LIMIT
202. Water content at which soil passes from solid to semi solid.
Answer: SHRINKAGE LIMIT
203. Steel bars placed along longitudinal joints to hold the adjoining slabs together are called
_____
Answer: tie bars
204. The concrete pavement surface shows high spots of 15 mm in a 3 m straightedge. The
concrete in the area represented by these high spots _____
Answer: shall be removed and replaced (but if high spots being noted exceeds3 mm but not
exceeding 12 mm, it shall be ground down only.
205. The calibration of the Universal testing machine is conducted _____
Answer: Once a year
206. What is the sampling requirement of bituminous mixture?
Answer: 1 sample per 130 tonnes
207. What is the depth of the thermometer inserted in the bituminous mixture?
Answer: 2
208. In the design of bituminous mix, the design criteria for stability under the Marshall
Stability Method for heavy traffic is ____
Answer: 1800 lbs
209. The stability criteria of the Marshall Stability Method is the maximum load resistance
that a specimen will develop at _____
Answer: 60
210. Bituminous mix specimens are compacted at how many blows at each end for a heavy
traffic design under the Marshall Stability Method?
Answer: 75 blows
211. In a penetration test, if the penetration is 9. What is the grade of the asphalt?
Answer: 85 100
212. In case of scarcity or non availability of Type I Portland cement, what type of pozzolan
shall be used?
Answer: Portland Pozzolan Cement Type 1P
213. The required flexural strength of concrete beam sample of Item 311 when tested by the
midpoint method.
Answer: 4.50 MPa
214. The required forms to be used in concrete pavement are _____
Answer: Steel forms of an approved section
215. Sowing of the weakened plane joints shall be done usually at _____
Answer: Within 24 hours

216. Removal of forms of concrete pavement


Answer: 24 hours
217. The required slump of concrete using slip form method of paving is _____
Answer: 1 inches
218. Deficiency in strength of concrete specimen wherein no payment of contract price
allowed is _____
Answer: 25% or more
219. What is the length of a lot of pavement when a single traffic lane is poured?
Answer: 1,000 ln.m
220. What is the length of a lot of pavement when two lanes lane are poured concurrently?
Answer: 500 ln. m
221. What is the required size of concrete beam sample?
Answer: 150 mm x 150 mm x 525 mm
222. What is the required number of set of concrete beam specimens to be taken from each
330 sq. m of pavement of fraction thereof placed each day?
Answer: 1 set
223. What is the required compressive strength that concrete piles be moved?
Answer: 80% of the designed 28 day compressive strength
224. The required circular pin diameter used to bend 10 20 mm reinforcing steel.
Answer: 6d (20 mm 25 mm = 8d: 28 mm and above = 10d)
225. The mixing speed of the transit mixer during batching.
Answer: 4 to 6 rpm
226. What is the slump of concrete Class A deposited in water?
Answer: 10 to 20 cm
227. This item shall consist of preparing and treating an aggregate base course preparatory to
the construction of a bituminous surface course.
Answer: Prime Coat
228. What item no. is Bituminous Surface Treatment?
Answer: Item 304
229. What is the required tolerance for bituminous material in job mix formula for Item
310?
Answer: 0.4%
230. This item consists of an application of bituminous material with or without the
application of aggregate on existing bituminous surface?
Answer: Seal Coat
231. Job mix tolerance for temperature in the mixture for Item 310.
Answer: 10C
232. What is the size of the sample in Item 310 taken for each full days operation?
Answer: 150 mm x 150 mm or 100 mm
233. What is the required temperature of mix in item 310 when placed?
Answer: 107C
234. The required speed in rolling in Item 310.
Answer: 5 kph
235. It is the resulting difference in elevation across a joint or crack.
Answer: faulting
236. In core specimen asphalt mix thickness determination, it shall have a diameter of at least
______
Answer: 100 mm
237. In batching concrete mix, the accuracy of cement content shall be _____
Answer: 1.0 mass %

238. Minimum thickness measured perpendicular to the slope using Class D stones for riprap.
Answer: 800 mm (Class A 300 mm; Class B 500 mm; Class C 600 mm)
239. This item shall consist of preparing and bearing an existing bituminous or cement
concrete surface with bituminous materials preparatory to the construction of bituminous surface
course.
Answer: Tack Coat
240. What is the rate of application of bituminous seal coat using asphalt cement?
Answer: 0.9 to 1.8 lit/m2
241. What is the rate of application of bituminous seal coat using cut back asphalt?
Answer: 1.5 to 3.0 lit/m2
242. What is the maximum tolerance of the variation of the surface of Item 310 from the
testing edge of the straight edge between any two contacts with the surface?
Answer: 6 mm
243. What is the minimum dry compressive of Item 310?
Answer: 1.40 MPa
244. What is the required Index of Retained Strength of Item 310 when tested by
AASHTO T 65?
Answer: 70% minimum
245. Job mix tolerance in Item 310 for grading, passing No. 4 and larger sieve.
Answer: 7
246. Job mix tolerance in Item 310 for grading, passing No 8 to No. 100 (inclusive).
Answer: 4
247. .Job mix tolerance in Item 310 for grading, passing No. 200 sieve.
Answer: 2
248. The property of asphalt mix to resist deformation from imposed load.
Answer: stability
249. The property of asphalt mix to resist the detrimental effects of air, water, temperature
and traffic.
Answer: durability
250. The property of asphalt mix to withstand repeated flexing caused by the passage of
wheel loads.
Answer: fatigue resistance
251. The property of asphalt mix to bend slightly without cracking and to conform to gradual
settlements and moments of the base and subgrade.
Answer: flexibility
252. The range of aggregates composition in Item 310.
Answer: 92% to 95%
253. What is the test on asphalt in order to determine the effect of water on the cohesion of
the mix?
Answer: Immersion Compression Test
254. In temperate countries like the Philippines, what is the most commonly used grade of
asphalt cement?
Answer: 60 70 and 85 100
255. To determine the thickness _____ of asphalt, Immersion Compression Test is
performed.
Answer: stability
256. Percent air voids will _____ as percent asphalt increases in Marshall Stability.
Answer: decrease
257. To determine the temperature of delivered asphalt mix, what apparatus is used?
Answer: armoured thermometer

258. Peat and muck soils are considered as:


Answer: highly organic soils
259. Why is it that a trial section is conducted in sub base or base course construction?
Answer: to check the suitability of materials, efficiency of the equipment used and the
construction method.
260. What does it mean when there is bleeding in a newly paved asphalt road?
Answer: excessive asphalt content
261. A good subgrade soil should have the following:
Answer: low liquid limit and low plastic limit
262. Concrete samples may be tested at an earlier stage in order to _____
Answer: determine the trend of its strength development
263. What is the test criterion for reinforced concrete pipe tested in a three edge bearing test
machine?
Answer: 0.3 mm crack
264. In testing concrete cylinder sample, the applied load should be continuous without shock
at a constant rate within the range of _____
Answer: 20 to 50 psi/second (compression); 125 175 psi/second (flexural)
265. Cement which has been in storage for a long period of time and that there is already
doubt as to its quality should:
Answer: be retested prior to use
266. It is a process of improving the properties of soil to make it more suitable for a particular
purpose.
Answer: Stabilization
267. Two tests are done in one lot sample. The test differs from each other, third test is taken.
What will be this test?
Answer: referee test
268. If no beam sample taken to determine the strength of concrete pavement, is it allowed in
DPWH specs to use core samples to determine the strength. What is the required compressive
strength?
Answer: Yes, 3,500 psi at 14 days
269. Tact coat must be at what condition prior to the application of asphalt mix?
Answer: tacky
270. The use of sea water in reinforced concrete may _____
Answer: induce risk of corrosion in reinforcing steel
271. Subgrade having a CBR value of 2% or less is considered _____
Answer: weak subgrade
272. Subgrade having a CBR value of 15% or more is considered _____
Answer: very stable
273. Subgrade other than those defined in the two above categories is considered ___
Answer: normal
274. What are the three (3) major groups of soil?
Answer: granular soil, fine grained soil, organic soil
275. What is the significance of field density test?
Answer: to determine the degree of compaction of soil. It is also a control test in embankment
construction to ensure adequate compaction
.276. Weighing hot sample is not advisable because it affects the accuracy of the result. True
or false?
Answer: true
277. How to prepare or to come up with an air dried sample?
Answer: air dry the sample under the heat of the sun

278. If it is impossible to air dry the sample under the heat of the sun, what alternative
should be used?
Answer: oven dry the sample @ 60C
279. Sample for compaction test should pass to what sieve size?
Answer: Method A & B use sample passing No. 4Method C & D use sample passing
inch
280. What is the difference between T 99 and T 180 compaction test method?
Answer: T 99 uses 2.5kg (5.5lbs) rammer with a 12 drop while T 180 uses4.54 kg
(10lbs) rammer with an 18 drop.
281. What is particle size analysis?
Answer: It is the determination of particle size distribution in soils by sieve, hydrometer or a
combined analysis
282. What kind of water shall be used in laboratory test especially if it deals with chemicals?
Answer: distilled water
283. Liquid limit brass cup w/ sample is raised and allowed to drop sharply on the base
through a height of _____?
Answer: 10 mm
284. How many rotations per second will the crank of a liquid limit be rotated?
Answer: 2 rps
285. In doing a plastic limit test, to what will the soil thread begin to break?
Answer: 3.2 mm (1/8)
286. What is specific gravity?
Answer; It is used in a gravimetric volumetric relationship in soils (or defined as the ratio
of the wt. in air of an equal volume of water at a stated temperature)
287. What is the approximate area for density control strips?
Answer: 335 sq. m
288. What Item of work is embankment?
Answer: Item 104
289. What kind of material for Item 200?
Answer: Aggregate sub base course
290. What is the required particle size for selected borrow for toppings under Item 104?
Answer: All particle size will pass sieve 75 mm or 3 openings and not more than 15 mass %
will pass 0.075 mm. (AASHTO T 11)
291. What is the minimum degree of compaction for Item 200 and 201?
Answer: 100%
292. What is the highest point in the moisture density curve of the moisture density relation
test or compaction test?
Answer: Maximum dry density (MDD) and Optimum moisture content (OMC)
293. What is the required size of calibrated sand used for field density test (FDT)?
Answer: Any clean, dry, free flowing, un-cemented sand passing No. 10 and retained No.
200 sieve
294. What is the standard diameter of an orifice of an FDT sand cone?
Answer: inch (12.7 mm)
295. What are the apparatus used in FDT?
Answer: sand cone, jug (at least 4 liters), guide plate, moisture cans, calibrated sand,
weighing scale, oven with temperature control, chisel or digging tool, plastic bags and labelling
materials (tag name)
296. How many hours do a fine aggregate tested for specific gravity and absorption be soaked
in water?
Answer: 15 to 19 hours

297. How to determine if the fine aggregate reaches the saturated dry condition?
Answer: It is determined by the use of cone test for surface moisture. If the molded shape of
fine aggregate slumps slightly, it indicates that it has reached a surface dry condition
298. What are the tests required for concrete aggregates?
Answer:
Fine aggregate = grading, specific gravity, absorption, dry unit weight:
Coarse aggregate = grading, specific gravity, absorption, dry unit weight and abrasion
Note: Soundness test is also performed as per request
299. What are the size or diameter and weight of cast iron spheres used in abrasion test?
Answer: Approximately 46.8 mm and each weighing between 390 455grams
300. What is the required total weight of sample for abrasion test of coarse aggregate, grading
A with 12 as number of spheres?
Answer: 5,000 grams 25 grams
301. What is significance of abrasion test?
Answer: It evaluates the structural strength of coarse aggregate. It gives an indication of
quality as determined by resistance to impact and wear. It also determines whether the aggregates will
have degradation during traffic or rolling.
302. What is the sieve used in sieving materials for abrasion test?
Answer: No. 12 (1.70 mm)
303. At what age should a concrete beam sample be tested for flexural test?
Answer: 14 days
304. How to compute the flexural strength of concrete beam sample tested at third point?
Answer: R = PLbd2
305. How to compute the flexural strength of concrete beam sample tested at centre point?
Answer: R = 3PL2bd2
306. What is the size of the tamping rod used is sampling concrete?
Answer: 16 mm and 610 mm long with the tamping end rounded to a hemispherical tip of
the same as the rod.
307. Concrete masonry (hollow blocks) if subject to test, how many samples are required?
Answer: 6 pcs/10,000 units (12 pcs if more than 10,000 units)
308. What is the strength requirement for load bearing concrete masonry units?
Answer: Individual = 5.5 MPa (800 psi) minimum
Average (for 3 samples) = 6.9 MPa (1000 psi) minimum
309. What is the strength requirement for non load bearing concrete masonry units?
Answer: Individual = 3.45 MPa (500 psi) minimum
Average (for 3 samples) = 4.5 MPa (600 psi) minimum
310. What is the significance of testing reinforcing steel bars?
Answer: To determine the yield and tensile strength of the bar as well as its elongation and is
used to classify the bars into grade.
311. What is the significance of bending test for RSB?
Answer: To evaluate the ductile properties of RSB
312. What is the required testing requirement for paints?
Answer: 1 can (gal or pail)/ 100 cans (gal or pail)
313. SS l or SS lh is what kind of asphalt?
Answer: slow setting emulsified asphalt
314. For how many hours or how long shall a bituminous prime coat be left undisturbed?
Answer: 24 hours
315. What kind of asphalt is used as tack coat?
Answer: cut back asphalt

316. One (1) set of concrete cylinder sample shall be taken for every how many pieces of
RCCP?
Answer: 25 pieces
317. What is being determined in a core sample from asphalt pavement?
Answer: thickness and density of pavement
318. All records regarding quality control such as accomplishment, daily activities, weather,
etc. are recorded in a _____
Answer: Materials logbook
319. The Standard Penetration Test (SPT) is an in situ test that measures what?
Answer: depth of soil layer
320. The main problem associated with wrong practice of conveying concrete is called _____
Answer: segregation
321. A one lane road with a pavement width of 3.5 m and shoulder width of 0.5 m on each
side of the pavement was designed to have subbase and base courses with a combined thickness of
300 mm. If the thickness of the subbase is 125 mm, the spreading and compaction of the base and
subbase courses shall be carried out in _____?
Answer: three (3) layers over the full width of 4.5 m
322. During the application of the first half of the anticipated load a _____ rate of loading
shall be permitted?
Answer: higher
323. Quality of factory produced RCCP may be best established through what?
Answer: Test of concrete pipe samples
324. Soft and unstable soils were encountered during the course of subgrade preparation. If
you were the ME assigned to the project, what is the most effective and cheaper method that you
would recommend to stabilize the soil prior to the construction of the subbase course?
Answer: geotextiles
325. How many times per layer should a concrete specimen molded in a 6 x 6 x 21 beam
mold be rodded?
Answer: 63 blows/layer
326. Rolling of bituminous mix shall be discontinued whenever it begins to produce
excessive _______ or _______.
Answer: pulverizing of the aggregate, displacement of the mixture
327. In placing concrete, the required temperature should be less than ____
Answer: 29C
328. How many concrete cylinder samples is required for a 300 pcs RCCP?
Answer: 12 sets
329. If concrete cylinder is not available for a 300 pcs RCCP, how many pipes shall be
subjected to test?
Answer: 6 pcs RCCP
330. If there is a necessity to add water to the concrete mix in order to increase its workability
(provided concrete does not excced specified slump), how many minutes after the initial time of
mixing does adding water be permitted?
Answer: not exceeding 45 minutes and that water cement ratio is not exceeded.
331. What are the two (2) types of bitumen that are commonly used in the bituminous
mixture?
Answer: TAR is a viscous liquid obtained from the distillation of coal or wood.
PETROLEUM ASPHALT are the products of the distillation of crudeoil.
332. What are the three (3) major petroleum asphalts?
Answer: Asphalt cement, cut back asphalt, emulsified asphalt

333. What are the solvents of cut back asphalts?


Answer: GASOLINE for rapid curing type
KEROSENE for medium curing type
DIESEL for slow curing type
334. Emulsified asphalts are either _____ or _____.
Answer:
CATIONIC EMULSION works better with wet aggregates and in cold weather. It is a
positively charge electron.
ANIONIC EMULSION - adheres better to aggregates which have positive charge. It is a
negatively charge electron.
335. What is the bituminous material used in Item 310?
Answer: asphalt cement
336. What greatly affects the service of asphalt cement?
Answer: grade and quantity of asphalt
337. What influences primarily the grade of asphalt selected?
Answer: climatic condition
338. How many weeks do the producer of asphalt mix or the contractor shall submit the job
mix formula?
Answer: three (3) weeks
339. Who will approve the job mix formula?
Answer: DPWH PE and ME
340. The job mix formula contains provisions the following:
Answer
a. grading of aggregates
b. percentage and type of asphalt
c. temperature of aggregates and asphalt
d. temperature of mixture upon delivery or time of compaction
341. When tar is used, what is the temperature that the mixture shall be placed?
Answer: 66C to 107C
342. When is the right time to compact in order to attain the required density?
Answer: when the mixture is still hot and workable
343. What is to be done in order to determine the number of passes that would attain the
required density?
Answer: trial section
344. What needs to be controlled during the mixing and compaction and is of great
significance in the strength of the resulting pavement?
Answer: temperature
345. In Item 310, how is rolling be done?
Answer: It should begin from the sides and proceed longitudinally parallel towards the center
line, each trip overlapping one half the rollers width.
346. After the final rolling, what will be checked?
Answer: degree of compaction
347. The compacted pavement shall have a density equal to or greater than _____
Answer: 95% of the laboratory compacted density
348. When will the traffic be permitted to utilize the pavement?
Answer: when the pavement has cooled to atmospheric temperature
349. How do we take sample from the finish pavement?
Answer: by the use of core drill or saw
350. What is the allowable slump of a workable concrete if not vibrated?
Answer: 40 mm 75 mm

351. What is the allowable slump of a workable concrete if vibrated?


Answer: 10 mm 40 mm
352. When concrete is mixed in a central mixing plant, what is the time of mixing?
Answer: not less than 50 seconds or more than 90 seconds
353. In transporting concrete, what is the time elapsed from the time water is added to the
mix until the concrete is deposited in place at the site?
Answer: It shall not exceed 45 minutes if hauled in non agitating trucks and 90 minutes if
hauled in truck mixers or agitators
354. How is concrete consolidated?
Answer: by the use of vibrator inserted in the concrete vertically
355. If the lanes are concreted separately, what kind of joint in a form of a keyway is used?
Answer: longitudinal construction joint
356. What kind of bar is placed perpendicular to the joint stated in the preceding problem?
Answer: deformed steel tie bars
357. What is the depth of the weaken plane joint when sawed with a concrete saw?
Answer: not less than 50 mm
358. The width of the weaken plane joint is _____
Answer: not less than 6 mm
359. What shall be done if cracks appear at or near the joint prior to the time of sawing?
Answer: sawing shall be omitted
360. Tie bars shall not be coated or painted with _____
Answer: asphalt or other materials
361. What is the material that is used as a load transfer device held in a position parallel to
the surface and center line of the slab of pavement?
Answer: dowel
362. To protect dowels from corrosion and to facilitate sliding in concrete, it shall be coated
with _____
Answer: thin film of bitumen
363. The surface of the pavement shall be roughened by means of _____
Answer: brooming
364. What is the depth of corrugation produced by brooming in the surface of the pavement?
Answer: 1.5 mm
365. The surface of a newly put concrete when has sufficiently set shall be cured for a period
of _____
Answer: 72 hours
366. The curing of the pavement is done by means of the following:
Answer:a.by covering the concrete with mats saturated with waterb.by thoroughly wetting the
pavementc.by pondingd.by applying curing compound immediately after finishing of the surface
367. When is the right time to seal the joints?
Answer: after the curing period or before it is opened to traffic
368. What is the difference between Item 504 and Item 505 (bluebook 95)?
Answer: the placement of stone or boulders and the ratio of cement and fine sand
369. The ME of the contractor is directly under the supervision of the _____?
Answer: Materials Engineer of the DPWH
370. The requisites in transporting samples of the laboratory is _____
Answer: Well packed in durable containers to avoid damages in transit, accompanied by a
sample card filled up in detail and duly signed by the ME
371. Who has the power to recommend the acceptance or rejection of construction materials
for use in the project based on test results?
Answer: Materials Engineer of the DPWH

372. It is a chemical composition of asphalt that gives color and hardness.


Answer: asphaltene
373. The mineral filler which is used in the bituminous mix is passing sieve?
Answer: No. 200
374. Cold mix asphalt is used in _____
Answer: pothole patching
375. VMA means
Answer: Voids in Mineral Aggregates
376. The compaction temperature in molding the bituminous mixture specimen
Answer: 124C
377. The mixing temperature of bituminous mix is
Answer: 163C
378. The heating temperature of bituminous mix is
Answer: 121C - 188C
379. The heating temperature of aggregates ranges from
Answer: 177C - 191C
380. The maximum absorption content of CHB
Answer: 240 kg/m3
381. The maximum moisture content of CHB
Answer: 45%
382. SPT means
Answer: Standard Penetration Test
383. A tube sampler is used in sampling undisturbed sample
Answer: Shelby tube
384. Used in sealing undisturbed sample
Answer: wax
385. A tube sampler used in sampling disturbed sample
Answer: split spoon sampler
386. It is a dynamic test used in the field to obtain rapid empirical results which can be used
to estimate shear strength and bearing capacity
Answer: Standard Penetration Test
387. A type of coring bit used in rock coring
Answer: diamond bit
388. CQCA means
Answer: Certificate of Quality Control Assurance (submitted weekly)
389. The specific gravity of asphalt ranges from
Answer: 1.01 1.04
390. The type of electron present in rapid curing emulsified asphalt?
Answer: cationic
391. How many group of three in situ densities are required if the compacted volume of
embankment laid was estimated to be 1,500 cu. m with a thickness of 200mm/layer?
Answer: fifteen (15)
392. The allowable % variation in mass of deformed reinforcing steel is
Answer: 6% maximum under nominal stress
393. The maximum allowable % phosphorous content of a deformed and plain billet steel bar
is
Answer: 0.06%

394. Tensile and yield strengths of steel bars?


Answer: TENSILE STRENGTH
YIELD POINT
GRADE 40
483 MPa
276 MPa
GRADE 60
621 MPa
414 MPa
GRADE 75
689 MPa
517 MPa
395. Plasticity index is an indication of percent
Answer: clay content
396. The condition of the soil to be tested in the laboratory compaction test is
Answer: air dried condition
397. The method in the determination of density of soil in place
Answer: Sand cone method
398. Air dry sand used in the density apparatus is passing
Answer: sieve No. 10 retained No. 200
399. Which of the following items does not need CBR?
Answer:
a. subbase materials
b. surfacing materials
c. base course materials
400. In abrasion test, the abrasive charge shall consist of cast iron spheres or steel spheres.
Answer:
GRADING A 12 spheres
GRADING B 11 spheres
GRADING C 8 spheres
GRADING D 6 spheres
401. In truck mixing, the minimum number of revolutions after all ingredients including
water is in the drum is
Answer: 100 rpm
402. A maximum time of _____ shall be permitted for wet mixing, lay down and finishing
when this method is used (Item 206)
Answer: two (2) hours
403. Traffic shall be prohibited from traveling at the speeds in excess of _____ until the
asphaltic material has set.
Answer: 40 kph
404. Mortar shall be used within _____ after its preparation
Answer: 90 minutes
405. In placing concrete for slab, using buggies, the correct method that should be followed is
Answer: concrete should be dumped into the face of the previously placed concrete.
406. There is a failure of flexural strength in the pavement, if you are the ME of your firm,
what will you recommend?
Answer: conduct recoring
407. When loads have been arriving at the spreader with the material peaked or doomed up
and a load suddenly appears in which the material lies flat, it indicates
Answer: excessive asphalt
408. Where and when was the first use of Portland cement?
Answer: Bellafontaine, Ohio (1893)
409. The curve in the logarithmic scale where the 25th blow is projected in order to determine
the liquid limit of the soil.
Answer: Flow curve

410. Percentage of wear represents the value of _____


Answer: abrasion loss
411. In the design of concrete mix, what is the volume of water in the concrete mix that
produces a slump of 76.2 mm?
Answer: 24.7 liters
412. The standard fineness modulus of sand is about _____
Answer: 2.75
413. The standard packaging weight of cement
Answer: 40 kg/bag
414. It is an impervious membrane applied to concrete pavement before its initial setting that
prevents rapid evaporation of water from the mix.
Answer: curing compound
415. The type of paint that is used for zone marking, traffic lanes and parking spaces which is
rapid drying, resistant to abrasion and weather conditions and possess improved visibility at night.
Answer: reflectorized paint
416. An ingredient in the paint that gives reflection during night time.
Answer: glass beads
417. The paint which is used on concrete or masonry units.
Answer: Latex
418. The average loss in weight of three specimens in zinc coating test.
Answer: Triple spot test
419. One the three specimens in the triple spot test with lightest coating.
Answer: Single spot test
420. The type of paint that is used in wood surfaces. It is a special type of paint made with
varnish as the vehicle.
Answer: Enamel
421. Group index is an empirical number ranging from 0 to 20 under average conditions of
good drainage and adequate compaction. The supporting value of a material as subgrade may be
assumed as an inverse ratio to its group index, that is a group index of zero indicates
Answer: good subgrade material
422. It determines the target density which is constructed at the beginning of the work on
each course of material to be compacted.
Answer: Control strips
423. The instrument used in placing concrete in water in a compact mass in its final position.
Answer: tremie with 250 mm
424. The maximum specific gravity of thermoplastic paint.
Answer: 2.15
425. The softening point of a thermoplastic paint.
Answer: 102.5C
426. The maximum drying time of thermoplastic paint.
Answer: 10 minutes
427. The rate of application of traffic paint.
Answer: 0.33 lit/m2
428. The maximum drying time of traffic paint.
Answer: 15 30 minutes
429. The minimum weight of sample for reflectorized paint.
Answer: 10 kg
430. The apparatus used to measure the thickness or height of compacted bituminous paving
mixture.
Answer: vernier caliper

431. It is used in calculating the unit weight of the mixture of the degree of compaction of the
asphalt pavement.
Answer: Bulk specific gravity of compacted bituminous mixtures using saturated surface dry
specimens.
432. The solvent in the extraction of bitumen.
Answer: gasoline
433. The percent of bitumen is computed based on
Answer: mass of dry aggregates
434. The method used to determine the grading of aggregate extracted from bituminous
mixture.
Answer: Mechanical analysis of extracted aggregates
435. A device used to determine the relative hardness of asphalt.
Answer: penetrometer
436. Volatization test which measures the relative proportion of asphalt to oil.
Answer: Distillation
437. The measurement wherein the asphalt begins to melt.
Answer: Softening point
438. The Index of Retained Strength (IRS) is computed through the formula
Answer: (Wet Stability/Dry Stability) x 100%
439. The temperature requirement in initial rolling for Item 310.
Answer: 200F to 225F
440. What is the color of asphalt when it is overcooked?
Answer: yellowish brown
441. How many gradation ranges for Hot Plant Mix bituminous pavement are there in the
blue book?
Answer: seven (7)
442. How many gradation ranges for Cold Plant Mix bituminous pavement are there in the
blue book?
Answer: two (2)
443. The cored sample of asphalt pavement is measured at
Answer: approximately quarter points
444. Too much asphalt in the bituminous mixes causes
Answer: bleeding
445. What is the plasticity index of mineral filler?
Answer: not greater than 4
446. The wearing away of pavement surface caused by dislodging of aggregate particle.
Answer: raveling
447. The interconnected cracks forming a series of small blocks resembling an alligators skin
or chicken wire.
Answer: alligator cracking
448. It is prescribed in each project based on estimated quantities and specifies the kind and
number of test of each item of work.
Answer: Minimum Testing Requirements
449. If the coarse aggregates are subjected to five cycles of sodium sulphate soundness test,
the weighted loss shall not exceed
Answer: 10 mass %
450. If the fine aggregates are subjected to five cycles of sodium sulphate soundness test, the
weighted loss shall not exceed
Answer: 12 mass %
451. Additives used in concrete mixing.
Answer: admixtures

452. The test that determines the resistance of aggregates to disintegration by saturated
solutions of sodium sulphate or magnesium sulphate.
Answer: Soundness test
453. The design of concrete mix specified in the bluebook is based on
Answer: Absolute Design Method
454. The initial setting time of Portland cement is not less than
Answer: 45 minutes
455. The final setting time of Portland cement
Answer: 10 hours
456. The standard sand used in testing the mortar strength of Portland cement
Answer: Ottawa sand
457. The apparatus used to determine the fineness of Portland cement by air permeability
Answer: Blaine Air Permeability Apparatus
458. A mixture of cement and water is
Answer: cement paste
459. The apparatus used to determine the initial and final setting of Portland cement in the
laboratory.
Answer: Gillmore needle
460. The compressive strength of cement mortar samples in 7 days is
Answer: 19.3 MPa
461. What is the appearance of the molded cement paste which fails to meet the autoclave?
Answer: crumbled
462. The critical number of days of curing of concrete
Answer: first seven (7) days
463. It is the equally as important as testing, and the sampler shall sue every precaution to
obtain samples that will show the nature and condition of the materials which they represent.
Answer: sampling
464. A soil sample received from the field for subsequent tests by reducing aggregations of
particles into sizes which will pass certain sieves.
Answer: disturbed samples
465. A procedure to recover relatively undisturbed soil samples suitable laboratory tests of
structural properties.
Answer: thin walled tube sampling
467. The representative who will witness the testing of materials in an accredited laboratory.
Answer: government
468. Samples obtained from the field with minimum disturbance by using any drilling
equipment that provides clean hole before insertion of thin walled tubes that is, both the natural
density and moisture content are preserved as much as practicable.
Answer: undisturbed samples
469. The type of additive that is used to delay the setting of fresh concrete.
Answer: retarder
470. The type of additive that is used to attain maximum early compressive strength of
concrete.
Answer: accelerator
471. The best enemy of construction.
Answer: water

472. The following are considered unsuitable materials:


Answer:
a. Materials containing detrimental quantities of organic materials such as grass, roots
and sewage
b. Highly organic soils such as peat and muck
c. Soils with LL exceeding 80% and/or PL exceeding 55%
d. Soils with natural moisture content exceeding 100%
e. Soils with very low natural density, 800kg/m3
f. Soils that cannot be properly compacted as determined by the engineer
473. What is the spec of mass % passing in sieve No. 200, grading A for aggregate base
course?
Answer: 0 12%
474. The rate of application of special curing agent
Answer: 4 liter per 14 sq. m
475. The method of measurement for determining the depth of the river channel.
Answer: sounding
476. If the type of soil in Item 200 is non plastic, what Atterberg limit test can be
performed?
Answer: Liquid limit test
477. The minimum penetration of the preservatives into the surface of timber is
Answer: 20mm
478. The engineer shall be notified at least _____ before the treating process of timber.
Answer: 10 days
479. All grout shall pass through a screen with a _____ maximum clear opening.
Answer: 2mm
480. The allowable height of fall in driving piles to avoid injury using gravity hammer.
Answer: 2.5m 3.5 (concrete) 4.5m (timber)
481. This increases the shearing strength of aggregates of any size, shape and gradation.
Answer: Compaction
482. In general, soils high value of this and plasticity index are poor as engineering materials.
Answer: liquid limit of fines
483. The recommended thickness of Hot Mix asphalt overlay depending on the expected
traffic and the modulus of the cracked and seated pavement section.
Answer: 3 to 5
484. Stabilization and under sealing are recommended if the mean deflection is ____ or the
differential deflection is ____.
Answer: greater than 0.14, greater than 0.002
485. Super plasticizers can reduce the water content by _____ and increase the 24 hour
strength by _____.
Answer: 25% to 35%, 50% to 70%
486. Loose material is removed from all joints, cracks and areas that have previously patched
by asphalt by _____ with nominal _____ air pressure.
Answer: power sweeping and air blowing, 100 psi
487. Admixtures which can help incorporate a controlled amount of air on the form moist in
concrete during mixing without significantly altering the setting or the rate of characteristic of
concrete.
Answer: air entraining admixtures
488. It is the activity of monitoring planned scheduled against actual and by speed task to
make up for the past or future loss of time.
Answer: Delivery control

489. Bowl shaped holes of various sizes in the pavement surface.


Answer: potholes
490. A form of plastic movement typified by ripples (surface waves) across the pavement.
Answer: corrugation
491. A form of plastic movement resulting in localized bulging of the pavement.
Answer: shoving
492. Longitudinal surface depression in the wheel paths.
Answer: rutting
492. It is the chief load bearing of gravel road?
Answer: base or subbase course
493. The maximum distance of the discharge point from the point of deposit by pneumatic
means.
Answer: 3 meters
494. It reduces the vertical compressive stress induced by traffic in the subbase and subgrade.
Answer: base course
495. Minimum separation of splices when staggered.
Answer: 40 times bar
496. Consist of furnishing, placing and finishing concrete in all structures except pavements
conforming to the lines, grade and dimension.
Answer: Structural concrete
497. Minimum grouting pressure of bonding tendons.
Answer: 0.6984 MPa (100 psi)
498. The main cross member of Bailey bridge that carry the roadway structure.
Answer: transom
499. Coring sampling shall be done at _____ interval by using split spoon sampler and the
depth needed is _____.
Answer: one (1) meter, 30m
500. What is the diameter of split spoon sampler?
Answer: 50mm
501. The uniform sampling run in core drilling.
Answer: 1.50m length
502. The initial diameter of bore hole.
Answer: 76mm
503. What is the core bit diameter?
Answer: 67mm
504. The required spacing of bore holes along centerline of roads for 300 VPD traffic.
Answer: 250m (1.5m below subgrade)
505. The required spacing of bore holes along centerline of roads for less than 300VPD
traffic.
Answer: 500m (along centerline)
506. The required spacing of bore holes along centerline for new road on swampy or marshy
ground.
Answer: 100m (2m along the centerline of new road)
507. The required spacing of bore holes for bridge project
Answer:1 deep drill for each abutment (30m run)1 boring for each pier for multi span (3m
into the bed rocks)
508. The required spacing and depth of bore holes over foundation area of dam.
Answer: 60m spacing, 30m intermediate along centreline Depth = times base width
509. For ports and harbors projects:
Answer: 30m to 150m; 1m below dredged bottom (12m minimum for piers &wharves)

510. For buildings (large area greater than 930 m2):


Answer: 1 bore hole at each corner of the structure and one on the interior (9m below lowest
foundation)
511. For buildings less than 930 m2
Answer: two (2) boring at opposite corners
512. This reflector shall be the short type having a minimum base area of 180mm x140mm.
Answer: Flush Surface Reflector
513. Occurs on PCCP when the cutting of weakened plane is delayed.
Answer: shrinkage cracking
514. What is the primary purpose in establishing design criteria in design?
Answer: consistency
515. Positional tolerance of duct tubes during casting operations.
Answer: 4mm
516. This method is usually adopted when there is no visible evidence of termite infestation.
Answer: Cordoning
517. This method is used when soil shows termite infestation.
Answer: Drenching
518. Moisture content of rough lumber should not exceed _____
Answer: 22%
519. Moisture content of dressed lumber should not exceed _____
Answer: 14%
520. Design pressure of glass in glazed position.
Answer: 244 kg/m2
521. The minimum pressure of testing water tank.
Answer: 1,033.50 KPa
522. The minimum energy per blow of diesel hammer on concrete/steel pile at each stroke.
Answer: 831.48 kg/m
523. The minimum distance allowed for the top portion of the splice below ground line or
seabed.
Answer: 2.5 meters
524. Consist of the excavation of river beds, bottom of creeks or esteros and other bodies of
water.
Answer: dredging
525. The slope of batter piles
Answer: 1:6
526. Longitudinal gutter grades shall not be flatter than ____
Answer: 0.12%
527. Allowance for sediments or debris provided in design
Answer: 20%
528. It is the digging of soil after the final marking of the building outline has been
established on the ground.
Answer: Minor excavation
529. It requires wide excavation of total extraction bearing capacity.
Answer: footing
530. This shall be conducted for buildings three (3) storey and above.
Answer: Boring test
531. The minimum depth of CHB wall footing of other minor structure on the ground.
Answer: 700mm
532. The minimum depth of footing on a well compacted fill.
Answer: 100mm

533. Typically a plain or reinforced concrete that is usually provided to support a column.
Answer: Spread footing
534. Gabion dimensions are subject to tolerance limit of _____ of the manufactured state.
Answer: 3%
535. A field density result of 88% degree of compaction obtained on the subgrade indicates
that
Answer: compaction of the subgrade fails the compaction specs and needs additional
compaction
536. Liquid limit is usually
Answer: greater than plastic limit
537. The blue book requires that the base course be compacted at least
Answer: 100% modified proctor
538. As construction work progresses, you noticed that the delivered materials are different
from the on tested passed. If you are in doubt, what will you do?
Answer: conduct immediate re testing for verification
539. Which of the following is not the responsibility of the Materials Engineer?
Answer:
a. sampling of material
b. analysis of test result of material
c. scheduling of delivery of materials
d. design of concrete mix
540. Measure of construction materials for concrete structure shall be
Answer: volume
541. The moisture density curve if different from each soil. Which of the ff statement is true?
Answer:
a. granular, well graded soil generally have fairly high maximum density at low optimum
moisture content
b. clay soil have lower densities at OMC than granular, well graded soil
c. granular, well graded soil have greater densities than uniform soil at OMC
d. none of the above
542. What should be done on the subbase course with existing moisture content of 10%
higher than the optimum moisture content?
Answer: dry out to reduce moisture, spread to the required thickness and compact
543. The DPWH specs provide _____ tolerance for asphalt pavement thickness
Answer: - 5mm
544. Geo-synthetics may be used for
Answer: filtration or drainage, reinforcement, erosion control
545. Which of the ff. is not included in determining moisture content?
Answer:
a. beam balance
b. oven
c. moisture can
d. extruder
546. Steel bars are considered undersize if
Answer: its nominal diameter as determined by caliper doesnt meet the manufactured size
547. Samples of aggregates for base course when tested for quality the requirements except
grading. What will you recommend?
Answer: reprocess the materials by blending
548. Concrete curing refers to
Answer: procedure done to maximize concrete strength

549. What is the most inferior type of soil as to its engineering properties?
Answer: organic
550. What is the testing soil that involves the application of energy and addition of water as
lubricant?
Answer: Moisture Density relation test
551. The dividing line between gravel and sand in concrete pavement is
Answer: No. 10
552. What is the volume of the mold using 6 for AASHTO T 180 D method in compaction
test?
Answer: 0.002124 m3
553. A material resulting from the disintegration, grinding or crushing of rock and which will
pass 2.00mm sieve and be retained on the 0.075mm sieve
Answer: sand
554. What is ASTM?
Answer: American Society for Testing & Materials
555. What is AASHTO?
Answer: American Association of State Highway & Transportation Officials
556. DPWH thru Bureau of Research & Standards has prepared a revised laboratory testing
procedure manual, in order to have be consistent with the latest methods as prescribed under
Answer: ASTM & AASHTO
557. What is the category of contractor that are required by DPWH to have laboratory
equipment or apparatus in pre bidding qualifications?
Answer: large
558. What is the maximum size of aggregate used in Item 104?
Answer: of the thickness
559. What kind of material that passes .001mm sieve?
Answer: colloids
560. In soaking sample for CBR, the water should at least _____ above the specimen
Answer: 25mm
561. A natural or prepared mixture consisting predominantly of stone, gravel or sand and
containing silt clay materials
Answer: soil aggregates
562. A rock fragment usually rounded or semi rounded with an average dimension between
75mm 305mm
Answer: boulders
563. The process of cutting the branches around a tree on the roadside to make them denser
and grow straight.
Answer: Pruning
564. The road near or abutting a bridge.
Answer: Approach
565. Settlement of right of way problems should be done
Answer: before the construction work
566. Material that has the greatest load carrying capacity
Answer: sand and gravel
567. In hydrographic survey, sounding joints should be made at a maximum interval of
Answer: 20 meters
568. The use of geo-fabric material to increase the strength of the subgrade material for road
construction is classified as
Answer: Soil Reinforcement Method
569. What to recommend if the surface test of newly asphalted which showed a lump
Answer: remove and replace the pavement area with irregularity

570. Controlled Density Method in embankment construction involves


Answer: Depositing and spreading materials in layers of not more than225mm depth, loose
materials and extending to the full width of the embankment
571. What type of cracks will appear on concrete if it was not cured immediately after final
placement especially during the first seven days?
Answer: Plastic shrinkage cracks
572. What is commonly used as curing media for fresh concrete?
Answer: Liquid membrane forming
573. What is the work sequence on cylinder specimen?
Answer: cylinder shall be prepared, cured and tested at the specified date
574. When to remove the false work of continuous structure?
Answer: when the 1st and 2nd adjoining span on each side have reached the specified strength
575. It is generally either a soft soil composed largely of silt, clay, organic deposit or loose
sand having high void rather and usually not high water content
Answer: Weak Subgrade
576. What is Twelve Inch Layer Method Embankment?
Answer: the material shall be deposited and spread in layers not more than300 mm in depth
(12) loose measure, parallel to the finished grade and extending to the full width of the embankment
577. What is Rock Embankment Method?
Answer: the material shall be deposited on the fill and push over the end of the fill by means
of bulldozer. This method is only applicable to fill 1.2 m in depth. It shall not be placed within 600
mm of the other grade
578. What is Hydraulic Fill Method Embankment?
Answer: the material shall be taken from borrow locations and shall be deposited so as to
form the grade and cross section and shall be thoroughly compacted
579. What is the principal factor used in determining the thickness of the pavement?
Answer: STRENGTH OF SUBGRADE (deterioration due to frustration move also be
considered)
580. What is Placing and Removing Surcharge Method Embankment?
Answer: were unsuitable material is present under the embankment corrective work consists
of placing a surcharge constructed to the full width of the road bed. The surcharge shall remain in
place until the embankment has reached stability or the required settlement
581. What is Hydraulic Construction Method Embankment?
Answer: this involves the introduction of water into the embankment to accelerate
consideration
582. Mixture of fine grained aggregates, bituminous binder and water for surface sealing
Answer: slurry seal (bituminous slurry)
583. What is the formula for percentage of wear?
Answer: Percentage of wear, % = (orig wt. wt. retained @ sieve # 12) x 100original wt.
584. Free bitumen on the surface of the pavement which creates a shiny, glass like
reflecting surface that usually becomes quite sticky
Answer: bleeding
585. Occurring usually at the transverse cracks joint caused by excessive expansion of the
slabs during hot weather
Answer: buckling
586. The splitting of concrete surface material from the concrete pavement
Answer: crushing
587. The authorized hauling of materials in excess of the of the free haul distance
Answer: Overhaul
588. If slurry (wet) lime is employed, what is the typical slurry ratio?
Answer: 1 tonne lime : 2 cubic meter of water

589. What is the amount of cement to be added to the soil aggregates in Item 204?
Answer: 6 10 mass % of the dry soil
590. Who is the father of Soil Mechanics?
Answer: Dr. Karl Terzhagi
591. What is quality?
Answer: It the degree of excellence
592. What is control?
Answer: Is to regulate
593. What is quality control?
Answer: It is conformance to requirements
594. What is assurance?
Answer: it the degree of certainty
595. What are the two kinds of control activities?
Answer: Inspection and Testing
596. What is the minimum distance of water table from subgrade level?
Answer: 4 5 feet
597. What is the process of combining two or more soil in suitable properties to produce good
grading on gravel, sand, silt and clay?
Answer: Mechanic Stabilization
598. What is the common material employed in stabilizing the moisture content of soil or
liquid and hydroscope in nature? It is an aid in the compaction process by slowing the rate of
evaporation of moisture from the soil
Answer: Calcium chloride or rock salt
599. When do clay and granular soils become unstable?
Answer: Clay soil becomes unstable if moisture content increases. Granular material becomes
unstable if it has dried
600. Why do liquid asphalt was introduced in road construction aside from asphalt cement?
Answer: It was introduced in order to save heating costs and from convenience in road
mixing or priming
601. The theory of concrete design mix is to
Answer: Optimize aggregate packing and optimizes properties of cement mortar
602. To optimize the properties of the cement mortar, one has to depend on
Answer: cement type, cement content and water content
603. What type of cement is the Ordinary Portland Cement (OPC)?
Answer: Type I
604. What type of cement is the Moderate Sulphate Resistant Portland Cement?
Answer: Type II
605. What type of cement is the Rapid Hardening Portland Cement?
Answer: Type III
606. What type of cement is the Low Heat Portland Cement?
Answer: Type IV
607. What type of cement is the High Sulphate Resistant Portland Cement?
Answer: Type V
608. What type of cement is the Portland Blast Furnace Slag Cement?
Answer: Type 1S
609. What type of cement is the Portland Pozzolan Cement?
Answer: Type 1P
610. Type I is for general use such as
Answer: pavements & sidewalks, buildings & bridges and tanks & water pipes
611. Type III cement is used for
Answer: early stripping of forms & high early strength

612. Type IV is used for


Answer: massive structures such as dams
613. Type V cement is used for
Answer: when sulphate content of groundwater is very high
614. The inventor of Portland cement was
Answer: Joseph Aspdin
615. Portland cement is composed of blended materials containing
Answer: calcium, alumina, iron and silica
616. The simple recipe of Portland cement is
Answer: 2 parts of crushed limestone, 1 part clay/pulverized shale, 1 pinch of iron ore, then 1
pinch of gypsum added to clinker
617. Pozzolan cement is composed of a raw material called
Answer: volcanic earth
618. The 75% compressive strength of Portland cement is composed of
Answer: C3S and C2S
619. The 25% setting time of Portland cement is controlled by
Answer: C3A and C4AF
620. When water is added to Portland cement, _____ process is developed
Answer: hydration
621. Calcium Silicate Gel (CSH) and lime [Ca(OH)2] are developed when _____ is added
to Portland cement
Answer: water
622. When Portland cement contains a low C3A, it means
Answer: the setting time is larger
623. Surplus lime [Ca(OH)2] in Portland cement when mixed with water takes care of the
concretes
Answer: alkalinity
624. Coarse aggregates can be taken from
Answer: crushed rock, slags and river gravel
625. The water required for concrete mix should be
Answer: fresh water
626. Sea water is deleterious to concrete mix unless on admixture is added because it contains
Answer: chloride
627. The entrapped air in concrete is
Answer: accidental and unwanted
628. The entrained air in concrete is
Answer: deliberate and desirable
629. We use aggregate in concrete as
Answer: filler materials in concrete
630. Aggregates are important in concrete because they strongly influence:
Answer: the properties of concrete, its mix proportion and its economy
631. Which of the following is not deleterious material to concrete?
Answer:
a. calcium
b. chloride
c. coal
d. sulphate
632. Over sanded and under sanded mixture require more water to be workable, but making it
so will only result to sacrifice in
Answer: strength

633. Concrete in the area represented by the cores will be considered adequate if the average
strength of the cores is equal to or at least _____ of the specified strength, fc and no single core is
less than _____
Answer: 85% of fc, 75% of fc
634. Fine aggregate shall be rejected when it fails in the _____ for organic impurities
Answer: Colormatic Test
635. Portland cement may be/shall be rejected if:
Answer: it has partially set, it contains lumps of cake cement and it comes from a discarded
or used bag
636. A measurement of the coarseness or fineness of aggregates
Answer: fineness modulus
637. An excess water needed for absorption of coarse aggregates
Answer: free water
638. What do you mean by SSD?
Answer: Saturated Surface Dry
639. A general term relating to the character of a mix with respect to its fluidity
Answer: consistency
640. More silt and clay content to fine aggregates is
Answer: objectionable
641. Type A admixture is classified by ASTM C494 as
Answer: Water reducing admixture
642. For core specimens, each lot will be divided into how many equal segments?
Answer: five (5)
643. The unit pressure greater than which progressive settlement occur leading to failure
Answer: bearing capacity
644. The recommended thickness of hot mixed asphalt overlay
Answer: 2
645. In the test to determine the moisture content of samples, the beam balance should be
sensitive up to
Answer: 0.1g
646. If a sample cannot be weighed within the prescribed time after being removed from the
oven, it will placed inside a
Answer: dessicator
647. Plastic and finely grain soil will require at least how many hours to dry at constant
weight/mass
Answer: 4 hours
648. A sample may be cooled at room humidity and must be weighed after it has been
removed from the oven within
Answer: 1 hour
649. Drying the material sample in the oven to constant weight at a prescribe temperature; the
drying time depends on the kind of soil and size of sample. A25-gram sample of sandy material will
be dried in about
Answer: 2 hours
650. Test conducted for buildings 3 storeys and above
Answer: Boring Test
651. A test to determine the moisture content of soil
Answer: calcium tri chloride
652. The aggregate crushing value of strong aggregate is
Answer: low
653. The kind of asphalt used in overlaying seated pavement
Answer: hot mix asphalt

654. The minimum width of paved sidewalk


Answer: 1.5 m
655. The limit of water cement ratio of concrete
Answer: 0.50 0.60
656. A cement which has a cementitious effect
Answer: Portland cement
657. A concrete where compression is induced before the application of working load so that
tension under these loads is reduced
Answer: Pre stressing
658. What laboratory test is used in determining the phosphorus content of steel materials?
Answer: Phospho - molydate
659. What chemical property in the composition of steel material that will cause brittleness or
cold shortness when its content goes beyond 0.05% to 0.10%
Answer: phosphorous
660. Base or sub base is extended beyond each edge of proposed concrete pavement
Answer: 0.60 m
661. If you want to adjust the slump and the air content, how do you it?
Answer: 10 mm slump = 2 kg/m3from (water) air entrapment = 3 kg/ m3of average
(water)
662. In non entrained concrete, what is the range of % air entrained?
Answer: 3% - 0.2% (small bigger aggregates)
663. In air entrained concrete, what is the range of air entrained?
Answer: 8% - 3% (small bigger aggregates)
664. For a constant water cement ratio, what will happen if air content is involved?
Answer: the strength of concrete is reduced
665. What will happen if you lower the water cement ratio and maintaining other values of
its ingredients?
Answer: it will acquire strength
666. What is the mixing time of concrete?
Answer:1.5 m3 capacity mixer, T 60 seconds
Above1.5 m3capacity mixer, T 90 seconds
667. When cement is in contact with moist aggregates, batch made by mix will be disallowed
beyond ____
Answer: 1 hours
668. How many hours should an aggregate be washed and stockpiled before batching starts?
Answer: 12 hours prior to batching shall be stockpiled or binned for draining
669. When will truck mixing start?
Answer: mixing shall begin within 30 minutes upon cement has due added15 minutes when
wet aggregates is used, as 32C temperature is present
670. Concrete delivered by agitation of truck mixer must be discharged within 1 hour or 250
revolutions of the drum or Olader. Why?
Answer: to avoid over mixing and initial setting of concrete
671. In final computation of concrete in road to be paid, what is the maximum size of pipe
that is negligible in the volume computation?
Answer: pipes with of 4 or less