You are on page 1of 4

Museu del Cinema.

Curs: Pioneres del cinema: genealogia i rescat


4 de Novembre 2017. Anna Bay Duran
Dones, Fotgrafes i Cineastes

La fotografia creada i revelada per la mirada femenina


Fotografia i cinema: lexperimentaci de la mirada femenina en moviment.

Ellen Auerbach (1906-2004)

- La vida a Berlin a finals dels anys 20 i principis dels anys 30. Treballar de forma
collectiva. Grete Stern, Ellen Rosenberg i lEstudi Ringl & Pit
- La desmitificaci de la Nova Dona a travs de la imatge fotogrfica i del
cinema [curt 16mm: Gretchen t el dia lliure (1930)]
- El viatge dexili a Tel Aviv i el canvi de mirada
- Estats Units: La importncia dintuir la fotografia.
- El color del viatge: Mxic.

Helen Levitt (1913 2009)

- La fotografia per expressar la lrica dels carrers


- Les persones annimes que habiten les zones populars de Nova York.
Influncies de Walker Evans i Henri Cartier-Bresson.
- Els infants, la imaginaci i els jocs.
- La vida quotidiana com a element reivindicatiu en la fotografia i en el cinema.
[pellcula: In the street (1948) dirigida per Helen Levitt juntament amb James
Agee i Janice Loeb i The Quiet One (1949) dirigida per Sidney Meyers i escrita per
James Agee, Janice Loeb i Helen Levitt]

Ruth Orkin (1921-1985)

- Una viatgera per Europa a finals dels anys 30. Desplaar-se amb bicicleta i
convertir la vivncia en imatge.
- La dona comuna reivindicada en la publicitat.
- Passejar per la ciutat americana dels anys 40 i 50
- Els infants, els carrers i la vida. Compondre la imatge fotogrfica i
cinematogrfica.
- La creaci dun cinema compartit: Ruth Orkin i Walter Engel [pellcules: Little
Fugitive (1953), Lovers and Lollipops (1956)]
Vivian Maier (1926 -2009)

- Trencar lestereotip de la dona que cuida els nens.


- Mainadera i documentalista fotogrfica: la subjectivitat en recerca i captura dins
la fotografia.
- Lartista annima
- Els colors dels carrers i de la vida que passa.
- Home movies [curts de 8mm de Vivian Maier] i cinema amateur

Maya Deren (1917-1961)

- Lexperimentaci cinematogrfica com a forma doposar-se a lestructura fixada.


- Els rituals fotogrfics, els rituals cinematogrfics.
- La poesia del temps i el moviment com a formes de crear altres realitats.
- Meshes of the afternoon (1943) At land (1944) - Ritual in transfigured time (1946)

Agns Varda (1928)

- La dona amb tres vides: Fotgrafa, cineasta i artista.


- Reinventar la realitat: els viatges a la Xina i Cuba.
- Compondre imatges fixes. Compondre imatges en moviment.
- Le Point-courte (1955), Lopra-Mouffe (1958) i Ulysses (1982)
Bibliografia

Auerbach, E.; Porter, E. (1987). Mexican Churches. Albuquerque: University of New Mexico.
Darsie, A. (2005). Slide Show. Projected images in contemporary art. Baltimore: Baltimore Museum.
Deren, M. (2015). El universo dereniano: textos fundamentales de la cineasta Maya Deren. Cuenca:
Ediciones de la Universidad de Castilla-La Mancha.
Deren, M. (2004). scrits sur lart et le cinma. Paris: Paris Experimental.
Heck-Rabi, L. (1984). Women filmmakers: a critical reception. London: Scarecrow.
Horak, J.C. (1997). Making images move: photographers and avant-garde cinema. Washington,
London: Smithonian Institution.
Jefferson, T. (2014). Agns Varda: interviews. Jackson: University Press of Mississippi.
Keun, I. (2004). La chica de seda artificial. Barcelona: Minscula.
Kracauer, S. (2007). Los empleados: un aspecto de la Alemania ms reciente. Barcelona: Gedisa.
Levitt, H .(1987). In the street: chalk drawings and messeges. New York City 1938-1948. Durham:
Duke University
Maier, V. (2011). Vivian Maier: Street Photography. Mnchen: Schirmer/Mosel.
Maloof, J. (Ed) (2013). Vivian Maier: Self-portraits. Brooklyn: Powerhouse Books.
Merino, I. (2012). Subjectivitat i autorepresentaci en el cinema dAgns Varda. Tesi doctoral
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicaci.
Nichols, B. (2001). Maya Deren and the American avant-garde. Berkeley: University of
California Press.
Phillips, S. (Ed.) (1991). Helen Levitt. San Francisco: San Francisco Museum of Art.
Rabinovitz, L. (2003). Points of resistence: women, power & Politics in the new-york avant-garde
cinema, 1941-1971. Urbana: University of Illinois Press.
Rice, S. (Ed.) (1999). Inverted Odysseys: Claude Cahun, Maya Deren, Cindy Sherman. Cambridge:
The MIT press.
Varda, A. (1994). Varda par Agnes. Paris: Cahiers du Cinma.
VVAA (2002). Ellen Auerbach: La mirada intutiva. Barcelona: Obra social la Caixa.

Filmografia
Ellen Auerbach (1930). Gretchen hat ausgang
Juan Mandelbaum (1995). Ringl & Pit
Helen Levitt (1948). In the street
Sidney Meyers (1949). The Quiet one
Ruth Orkin; Walter Engel (1953). Little Fugivite
Ruth Orkin; Walter Engel (1958). Lovers and Lollipops
Vivian Maier (1960-70). 8mm Home movies
John Maloof; Charlie Siskel (2013). Finding Vivian Maier
Maya Deren (1943). Meshes of the afternoon
Maya Deren (1944). At Land
Maya Deren (1946). Ritual in transfigured time
Agnes Varda (1955). Le point-courte
Agnes Varda. Tous courts. Lopra-Mouffe (1958) i Ulysses (1982)
Agnes Varda. (1975). Daguerrotypes