You are on page 1of 7

Building Standards in Educational and Professional Testing

SAMPLE PAPER SST


MATHS / PHYSICS

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 1


Building Standards in Educational and Professional Testing

ENGLISH
Complete the sentences by choosing the most appropriate word,
from the given lettered choices (A to D) below each.
1. Whatever he does is always contrary ______ my wishes.

A. with
B. from
C. to
D. for

Four options (A to D) follow a related pair of words given in


capitals. Select the option that best expresses a relationship
similar to that expressed in the original pair.
2. LIQUID: HYDRAULICS::

A. motion: dynamics
B. water: hydroponics
C. data: statistics
D. music: eurythmics

Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite


in meaning to the word in capital letters.
3. DISCORD:

A. agreement
B. supposition
C. strife
D. scrutiny

Choose the word most similar in meaning to the capitalized


ones.
4. LUSTROUS:

A. dull
B. wicked
C. inaccurate
D. candid
E. glossy

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 2


Building Standards in Educational and Professional Testing

Questions 5-8 are based on the following passage.


I cannot tell what happened to my companions in the boat, or to those who
escaped on the rock or were left on board, but I suppose they were all lost.
I myself swam as fortune directed me, and was pushed forward by the wind
and the sea. I often let my legs drop and could feel no bottom: but when I
was almost gone, and able to struggle no longer, my feet touched ground.
By this time the storm was much less severe.

5. As the author swam:

A. he knew where he was going


B. he was in the hands of fate
C. he asked his companions to direct him
D. he was pushed forward by his companions

6. Before his feet touched ground the author had:

A. decided to go back
B. decided to commit suicide
C. given up all hope
D. made a final effort to swim

7. The storm was much less severe when:

A. the author led his legs drop


B. he was struggling hard
C. he was pushed forward by the wind
D. his feet touched ground

8. The word ‘fortune’ in the above passage means:

A. wealth
B. luck
C. success
D. future

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 3


Building Standards in Educational and Professional Testing

GENERAL KNOWLEDGE
9. Jihad is to fight against:

A. selfish desires
B. enemies of country
C. enemies of our nation
D. enemies of Almighty Allah

10.Pakistan has longest and historical border line with _________.

A. India
B. Afghanistan
C. China
D. Iran

11.Who has been indicted on three charges over the 2007 assassination of
opposition leader and former PM Benazir Bhutto?

A. Sheikh Rasheed
B. Asif Ali Zardari
C. Pervez Musharraf
D. Ajmal Kasab

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 4


Building Standards in Educational and Professional Testing

PEDAGOGY
12.The easiest way to foster personal relationship with students is:

A. Coming to class 5 to 10 minutes early


B. Starting a dialogue
C. Learning their names
D. Giving them prizes

13.In strategies for classroom management, the purpose of a class culture


is to make the members of the class feel ______.

A. Secure
B. Afraid
C. Over-confident
D. Cultured

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 5


Building Standards in Educational and Professional Testing

SUBJECT
14.What is “Point of inflection”?

A. Scattered points on a plane


B. A point where the graph of a function has a concavity change
C. A point where the graph of a function becomes concave
D. A point where the graph of a function has a tangent line and
where the concavity changes
E. A point where the graph of a function has no line

15.Let G is a cyclic group of order 60, then H, the sylow-2 subgroup of G has
______ elements.

A. 1
B. 2
C. 4
D. 8
E. 16

16.The phase velocity for transverse traveling waves on continuous string


depends upon:

A. Linear frequency
B. Angular frequency
C. Tension
D. Wave length

17.What is the temperature rise when 42 kJ of energy is supplied to 2 kg of


water? (the specific heat capacity of water is 4.2 kJ/kg)

A. 1 K
B. 2 K
C. 3 K
D. 5 K

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 6


Building Standards in Educational and Professional Testing

ANSWER KEY
Q #. Right Choice
1 C
2 A
3 A
4 E
5 B
6 C
7 D
8 B
9 D
10 B
11 C
12 C
13 A
14 D
15 C
16 C
17 D

SAMPLE PAPER SST MATHS / PHYSICS 7

Related Interests