You are on page 1of 9

Ashok Leyland Model Paper

1.Helpers are needed to prepare for a fete. each helper can make either 2 large cakes or 35 small
cakes per hr. The kitchen is available for 3 hours and 20 large cakes and 700 small cakes are
needed. How many helpers are required?
A. 10
B. 15
C. 20
D. 25
E. 30
Explanation:
The answer is 10 because either 2 large cakes or 35 small cakes per hour can make.

2 large cakes can make in 1 hour by 1 helper


10 helpers can make 20 large cake in 1 hour
same as 35 small cakes per hour by one helper
10 helpers can make 350 smaller cake in 1 hour
10 helpers can make 700 smaller cake in 2 hours
As per question, kitchen is available for 3 hours
So, for 20 large cakes and 700 small cakes 10 helpers are required.

2. If the digits of my present age are reversed, then I get the age of my son. If 1 year ago my
age was twice as that of my son. Find my present age.
A. 37
B. 73
C. 27
D. 40
Explanation:
Let father's age be 10x+y and son's age be 10y + x.
So,
=> 10x + y-1 = 2*(10y+x-1).
=> x = (19y-1)/8. ---------- (i)
Put the values of x=1,2,3,4,5,6,7 in eq (i),
At x=7 and y=3, the condition given in the question satisfies.
Hence, father's age is 73 and sons age is 37.

3. A and B are two stations 300 km apart. Two trains T1 and T2 start from A and B respectively,
towards each other at the same time. T1 reaches B nine hours and T2 reaches A four hours after
they meet. Find the difference between the speeds of T1 and T2.
A. 10 km/hr.
B. 15 km/hr.
C. 20 km/hr.
D. 25 km/hr.
Explanation:
Let the speed of train T1 is S1 and that of T2 is S2.

https://www.freshersnow.com/
Since, speed is inversely proportional to time.
=> (S1/S2) = sqrt of (4/9)
=> (S1/S2) = 2/3-------(1)
=> S1=2(S2)/3
Now, 9S1+4S2=300-----------(2),
=> 9(2s2/3) +4s2=300
=> s2=30.
On solving these equation, we get, S1=20 km/hr. therefore S2-S1=10 km/hr.

4. The sum of six consecutive odd nos. is 888. What is the average of the nos.?
A. 150
B. 148
C. 145
D. 130
Explanation:
Let the first number be x, (x+2), (x+4), (x+6), (x+8), (x+10)
so, 6X + 30 = 888.
which gives 6x = 858.
=>x = 143.
Six numbers are 143,145,147,149,151,153
=> 143 + 145 + 147 + 149 + 151 + 153 = 888 = 888/6 = 148.
Hence, the required average is 148.

5. Jay and Rohit stole some diamonds from a jewelry shop. The distribution of diamonds was
done in such a manner that Rohit has 3 times the no. of diamonds than Jay. However, if Rohit gives
to Jay as many diamonds as Jay's age in years,Rohit will be left with twice the no. of diamonds than
jay. Also, if Jay gives Rohit as many diamonds as Rohit's age, Rohit will have 11 times the no. of
diamonds than Jay will be left with. If Jay is 24yrs old, what is the Rohit's age ?
A. 40
B. 48
C. 50
D. 45
Explanation:
Let the Jay has 'j' diamonds, then Rohit has 3j diamonds.
Given Jay's age= 24 years
Condition 1:
When Rohit gives to jay as many diamonds as jay's age, Rohit will be left with twice the number of
diamonds than jay.
So 2*(j+24) = 3j- 24, 2j+48 = 3j -24, j=72
Hence Jay has 72 diamonds and Rohit has 3*72=216 diamonds.
Condition 2:
When Jay gives Rohit as many diamonds as Rohit's age, Rohit will have 11 times the number of
diamonds than Jay will be left with.
Let the present age of Rohit be 'x' years, then
=> 11*(72 -x) = 216 + x.

https://www.freshersnow.com/
=> 792 -11x = 216 + x.
=> 12x = 576.
=> x = 48.

6. A boat takes 7 hours to cover 24 km distance and comes back. And, it can cover 2 km with
the stream in the same time as 1.5 km against the stream. The speed of the stream is:
A. 1 km/hr.
B. 2 km/hr.
C. 3 km/hr.
D. 4 km/hr.
Explanation:
Let the boat takes X hours to cover 2 km in downstream.
Then, speed in downstream = (2/X) km/hr.
and, speed in upstream = (1.5/X) km/hr.
Given that, the boat takes 7 hours to cover 24 km distance and comes back.
That is, 24/(2/X) + 24/(1.5/X) = 7
=>24X/2 + 48X/3 = 7
=> 168X/6 = 7
=> X = 42/168 = 1/4.

7. Find the 20th term from the last in the sequence 3,7,11.... 407?
A. 331
B. 381
C. 257
D. 201
Explanation:
Reverse the Series 407,403, .......,3
Now using formula,
Tn = a + (n-1) d.
where, a=407, d=-4 and n=20
After solving, we get T20 = 407+(20-1) (-4) = 331.

8. Henna invested Rs.5000 at 12% simple interest p.a. The interest she will receive after 2
years is:
A. 1500
B. 1300
C. 1200
D. 1400
Explanation:
SI = (P*R*T)/100
P= 5000, R= 12 and T= 2
SI = (5000*12*2)/100 = 1200.

https://www.freshersnow.com/
9. Ashok bought an article and spent Rs110 on its repair. He then sold it to Bhushan at a profit
of 20%. Bhushan sold it to Charan at a loss of 10%. Charan sold it for Rs1188 at a profit of 10%.
How much did Ashok pay for the article?
A. 990 Rs
B. 890 Rs
C. 790 Rs
D. 690 Rs
Explanation:
If Ashok pays Rs. x for an article, then
=> (x+110) *(120/100) *(90/100) *(110/100) =1188
=> (x+110) *12*9*11/1000 = 1188
=> (x+110) *12*9/1000 = 108
=> x = 1000 - 110 = 890.

10. In a party, where there were 200 quests, 60% had veg food, 50% had non veg, 30% of guest
had both veg and non veg, how many % did not dine at the party?
A. 30
B. 35
C. 40
D. 45
Explanation:
Given, Total guests =200
Dine members= (veg + nonveg - both) %
=> (60+50- 30) %
=> 80%
Not Dine members=100%- 80%
=> 20% of 200
=> 40 members.

Ashok Leyland Logical Reasoning Test

11. Series Completion:


20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ? , ?
A. 10 10
B. 10 11
C. 13 14
D. 13 16
Explanation:
The given sequence is a combination of two series:
(I) 20, 19, 17, 14,? and (II) 20, 16, 13, 11, ?
The pattern in I: -1, -2, -3, ....... missing term = 14 - 4 =10
The pattern in II: -4, -3, -2, ......so, missing term = 11 - 1 = 10.

https://www.freshersnow.com/
12. Coding and Decoding:
In a certain code BANK POWER is written as REWOP NAB. How is GREENLAND written in that
code?
A. DNALGREEN
B. NEERGDNAL
C. DNALGRNEE
D. DNALNEERG
Answer: D.

13. Blood Relation:


A is the son of B. C, B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is E
related to F ?
A. Sister
B. Daughter
C. Niece
D. Wife
Answer: C.

14. Decision Making:


Following are the criteria for appointing persons for the post of Technical Officer in an organization.
The candidate must:
(A) Be a graduate in Engineering discipline with at least 50% marks
(B) Have passed XIIth examination with at least aggregate percentage of 60% in Physics, Chemistry
and Mathematics.
(C) Have passed the written examination
(D) Have passed group discussion and interview with at least 50% marks
(E) Not be more than 22 years as on 15th July, 1994.
In case of a candidate who satisfies all other criteria except:
(I) A above, in terms of percentage of marks but has secured 90% marks in graduation, may be
appointed.
(II) C above, but is a post-graduate in Engineering is to be referred to the Director-Personnel.
(III) A above, but has appeared in the final degree examination, may be provisionally appointed.
Based on the above criteria and information provided below, decide the course of action in each
case. You are not to assume anything. If the data provided is not adequate to decide the given
course of action, your answer will be 'data inadequate'. These case are given to you as on 1st June,
1994.
" Priya Mirchandani has secured 70% aggregate marks in Physics, Chemistry and Mathematics in
XIIth Std. and 80% in graduation in Metallurgy and 50% in Post-graduation. She was born on 25th
Feb, 1972. She has passed the written examination and has secured 55% marks both in group
discussion and interview."
A. Appoint provisional
B. Don’t appoint
C. Refer to Director - Personnel
D. Appoint

https://www.freshersnow.com/
E. Data inadequate
Explanation:
Priya Mirchandani is more than 22 years as on 1st June, 1994, but is a Post graduate in
Engineering. Hence, her case should be referred to Director – Personnel.

15. Statement-Arguments:
Statement: Banks should always check financial status before lending money to a client.
Arguments:
A. Checking before lending would give a true picture of the client’s financial status
II. Clients something may not present the correct picture of their ability to repay loan amount to the
bank.
B. if only argument I is strong
C. if only argument II is strong
D. if either I or II is strong
E. if neither I or II are strong
F. if both I and II follow
Answer: C.

16. Statement Assumptions:


Statement: It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for
every village in our country and enforce attendance.
Assumptions:
(I) Children in villages do not attend school regularly.
(II) Providing school to every village is desirable.
A. Only assumption II is implicit
B. Either I or II is implicit
C. Neither I nor II is implicit
D. Both I and II are implicit
Answer: D.

17. Statement-Conclusions:
Statements: The eligibility for admission to the course is minimum second class Master’s degree.
However, the candidates who have appeared for the final year examination of Master’s degree can
also apply.
Conclusions:
(I) All candidates who have yet to get their Master’s degree will be there in the list of selected
candidates.
(II) All candidates having obtained second class Master’s degree will be there in the list of selected
candidates.
A. Only conclusion II follows
B. Only conclusion I follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
Answer: A.

https://www.freshersnow.com/
18. Course of Action:
Statement: Most of those who study in premier engineering colleges in India migrate to developed
nations for better prospects in their professional pursuits.
Courses of Action:
(I) All the students joining these colleges should be asked to sign a bond at the time of admission to
the effect that they will remain in India at least for ten years after they complete education.
(II) All those students who desire to settle in the developed nations should be asked to pay entire
cost of their education which the government subsidises.
A. Only II follows
B. Either I or II follows
C. Only I follows
D. Both I and II follow
Answer: A.

19. What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total
horticulture in 2007-08?
A. 53%
B. 68%
C. 79%
D. 100%
Explanation:
The required percentage = [ (58 + 78 + 2)/202] * 100.
=> (138/202) * 100
=> 68%(approx.).

Ashok Leyland Verbal Ability Test

20. He ________________ catch the first train tonight.


A. is to
B. was have to
C. is have to
D. None of the above
Answer: A.

21. Synonym:
DISPARAGE :
A. Scatter
B. Discriminate
C. Belittle
D. Waste
E. Parable
Answer: C.

https://www.freshersnow.com/
22. Antonym:
Haunts:
A. Permeates
B. Includes
C. Repels
D. Attracts
Answer: C.

23. Paragraph Completion:


Most Western industrialized nations have an individualistic orientation, which values independence
and self-assertiveness. ________________________. They stress the interdependence of people
within the community.
A. There is no internal evidence to suggest this.
B. Individuals in collectivist Asian cultures are even less likely to commit such errors.
C. In contrast, many non-Western cultures have a more collectivist orientation.
D. This is why Americans tend to use psychological traits to describe themselves.
E. Actually, situational factors also play quite an important role.
Answer: C.

24. Sentence Completion:


Part of the confusion in our societies ______________ from our pursuit of efficiency and economic
growth, in the __________ that these are the necessary ingredients of progress.
A. sterns, conviction
B. derives, evaluation
C. emerges, consideration
D. extends, planning
Answer: C.

25. Error Correction:


Sumit would have been looked smart in traditional clothes.
A. would have looked
B. had looked
C. would be looked
D. No improvement required.
Answer: A.

26. Preposition:
What do you make _________ all this?
A. with
B. of
C. by
D. for
E. to
Answer: B.

https://www.freshersnow.com/
27. Article:
I wrote her number on ______ back of this sheet.
A. a
B. an
C. the
Answer: C.

Nature is like business. Business sense dictates that we guard our capital and live from the interest.
Nature's capital is the enormous diversity of living things. Without it, we cannot feed ourselves, cure
ourselves of illness or provide industry with the raw materials of wealth creation. Professor Edward
Wilson, of Harvard University says, "The folly our descendants are least likely to forgive us is the
ongoing loss of genetic and species diversity. This will take millions of years to correct."

28. Why does the author compare 'nature' to business?


A. Because of the capital depletion in nature and business
B. Because of the similarity with which one should use both
C. Because of the same interest level yield
D. Because of the diversity of the various capital inputs
E. None of These
Answer: B.

29. "The folly our descendants are least likely to forgive us." What is the business equivalent of
the folly the author is referring to?
A. Reducing the profit margin
B. Not pumping some money out of profits into the business.
C. Eroding the capital lease of the business
D. Putting interest on capital buck into the business
E. one of These

Answer: C.

https://www.freshersnow.com/