You are on page 1of 9

Latihan Imbuhan tahun 3

Bubuh imbuhan yang sesuai pada kata dasar yang diberikan dalam ayat.

1. _____________ (tulis) yang terkenal itu sepupu saya.

2. Adik sedang ______________ (tulis) sepucuk surat kepada kawannya di Amerika.

3. Tolong _____________________ (letak) beg ini di atas meja itu.

4. Rumah Ali _____________________ (letak) di atas bukit.

5. Jangan ___________________ (dekat) pemuda itu kerana dia kepala angin.

6. Anda seharusnya tahu kalau sebuah planet berukuran sangat besar ________________

(dekat) Bumi.

7. __________________________ (pamer) itu akan diadakan selama sebulan.

8. Tolong _____________________ (pamer) lukisan itu di ruang tamu.

9. Ali ______________________ (pamer) hasil kraf tangannya di Pusat Pameran Kuching.

10. ______________________ (latih) yang diberi oleh Cikgu Ismail sangat merunsingkan.

11. Budak-budak itu sedang ____________________ (latih) olahraga di Stadium Bukit Jalil.

12. Untuk mahir bersilat kita perlu _______________ (latih).

13. Jurulatih itu __________________ (latih) pasukan keranjang sekolah saya.


14. Abang saya sedang menyiapkan ___________________ (tugas) yang diberikan oleh

guru.

15. Pelajar dialu-alukan berjumpa dengan guru ________________ (tugas) andainya

terdapat sebarang masalah.

16. Bapa saya menerima ______________ (rawat) di klinik kesihatan.

17. Doktor itu sedang __________________________ (rawat) ayah saya yang sakit tenat.

18. Kos ____________________ (rawat) penyakit kanser dianggarkan di antara RM40,000

hingga RM300,000.

Latihan Kata Adjektif (Latihan Objecktif untuk Kata Adjektif)

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang sesuai.

Soalan pertama berdasarkan gambar di bawah :

1. Pakaian pengemis itu kelihatan _______________ sekali.

A. hodoh B. lusuh C. cantik D. indah


2. Emak saya menggunakan pisau yang _________ untuk menyembelih ayam.

A. tumpul B. baharu C. tajam D. panjang

3. Balai polis di kawasan perumahan saya terletak tidak ____________ dari balai bomba.

A. jauh B. dekat C. hampir D. samping

4. Rasa peria itu __________ seperti hempedu.

A. manis B. masam C. pahit D. masin

5. Kerja yang dilakukan secara ___________ tidak akan sempurna jadinya.

A. gopoh B. lampat C.cepat D. cermat

6. Ada ramai ibu bapa yang datang bertemu dengan saya untuk mengikhtiarkan masalah
anak-anak mereka yang ___________ dan tidak mendengar nasihat mereka.

A. gembira B. degil C. peramah D. berahi

7. Seorang guru perlu mesra, _________ dan juga mudah untuk berkawan dengan
sesiapa saja.

A. degil B. peramah C. gopoh D. jelita

8. Pemandangan di Bukit Tinggi memang ___________ dan mempersonakan.

A. cantik B. jelita C. indah D. dingin

9. Perempuan yang ___________ itu adalah penyanyi terkenal Siti Nurhaliza.

A. indah B. jelita C. tegap D. lusuh

10. Lee Chong Wei mestilah berbadan _______________ untuk menyertai pertandingan
badminton antarabangsa.

A. tegak B. gopoh C. tegap D. canti


11. Emak saya suka menggunakan pisau yang tajam dan tidak ___________ semasa
memotong sayuran atau daging

A. tumpah B. lumpur C. tumpuh D. tumpul

12. Rasa buah limau itu ___________ seperti cuka.

A. masin C. manis C. masam D. pahit

13. Para penyelidik di Switzerland telah berjaya menghasilkan robot ___________ untuk
disuntik ke dalam mata tanpa bantuan ubat bius.

A. halus B. kasar C. hodoh D. gopoh

14. Namun air yang ___________ jangan disangka tiada buaya.

A. tenang B. gopoh C. biru D. lumpur

Soalan 15 berdasarkan gambar di bawah :


15. Pintu rumah saya mempunyai kaca yang berbentuk _____________ .

A. bujur B. lonjong C. bulat D. segi empat

Latihan Perkataan Hampir Sama Makna

Isikan tempat kosong selepas memilih perkataan yang paling sesuai daripada
kurungan :

1. Pak Ali sedang _______________ lalang di belakang rumahnya. (memotong, menebas,


menggerudi, menukul)

2. Niat enam lelaki cuba merompak sebuah kedai pajak


dengan ________________dinding premis itu tidak tercapai. (memotong, menebas,
menggerudi, menukul)

3. Nenek saya suka ____________________ tikar untuk kegunaan di bilik tamu.


(menganyam, membuat, mengikat, menyirat)

4. Nelayan itu ___________________ jala untuk menangkap ikan di laut dalam.


(menganyam, membuat, mengikat, menyirat)

5. Budak yang nakal itu ______________________ burung di dusun Pak Lah.


(membuang, melastik, memukul)

6. Ibu itu _____________ anaknya yang nakal itu. (membuang, melastik, memukul)

7. Pemuda itu biasanya ______________________ bola di padang pada petang hari


Sabtu. (membuang, menyepak, merejam)

8. Kapalterbang itu sukar _________________ kerana tiupan angin kuat. (berlabuh,


mendarat, berhenti)

9. Apabila kapal _________________ , kargo akan dikeluarkan dari gudang dan


dimuatkan ke dalam kapal menggunakan kren kapal ataupun kren dok. (berlabuh,
mendarat, berhenti)
10. Sudah beberapa kali penunggang motosikal nyaris terbabit kemalangan
dengan basyang _________________ di tengah laluan. (berlabuh, mendarat, berhenti)

11. ______________ cakera ialah acara lontaran yang juga dipertandingkan dalam Sukan
Olimpik. (Rejam, Buang, Lempar)

12. Jangan ______________________ sampah di merata-rata tempat. (membuang,


merejam, melempar, mencampak )

13. Pelatih itu menyatakan undang-undang dan peraturan dalam


acara_________________ lembing. (Rejam, Buang, Lempar)

14. Pencuri itu telah _______________ keluar sampul surat berisi wang itu dari keretanya
ketika dalam perjalanan pulang. (membuang, merejam, melempar,mencampak)

15. Budak itu cuba mengait kelapa di atas pokok kelapa yang tinggi _______________ .
(melangit, melambung, meninggi, menggunung)

16. Harga getah ____________________ semenjak kekurangan getah di pasaran


antarabangsa. (melangit, melambung, meninggi, menggunung)

17. Selepas banjir, sampah di kawasan itu tinggi _________________. (melangit,


melambung, meninggi, menggunung)

18. Bangunan yang ______________ langit itu mempunyai 109 tingkat. (melangit,
melambung, meninggi, menggunung)

19. ___________________ asap rokok membahayakan kesihatan. (menyedut, menghirup,


menghidu, merasa)

20. Ahmad ________________ surat khabarnya di pit lengannya semasa


berjalan. (memasuk, mengepit, membaca)
Latihan Kata Ganda

1. _______________ merupakan haiwan invertebrat pemangsa yang menghasilkan sutera, dan


mempunyai dua tagma, lapan kaki, mulut tidak boleh mengunyah dan tiada sayap.

A. Jejentik B. Lelabah C. Rama-rama D. Pepijat

2. Anda boleh cuba membela beberapa ekor ikan pelaga atau gapi untuk mengelakkan
pembiakan ____________ di takung air.

A. jejentik B. kekuda C. rama-rama D. pepijat

3. ____________ adalah sejenis menatang yang suka duduk di celah-celah tilam dan
bantal.

A. jejentik B. lelabah C. rama-rama D. pepijat

4. Datuk saya sedang menebas ________________ di belakang rumah saya.

A. Semak-samun B. kayu-kayan C. bukit-bukau D. pepara

5. Selepas mencuci pinggan, emak meletak pinggan di atas ____________ .

A. semak-samun B. kayu-kayan C. bukit-bukau D. pepara

6. Jurutera itu menggunakan _____________ untuk melukis sudut 90 darjah.

A. Pepara B. kayu-kayan C. Sesiku D. jejari

7. Pejalan kaki dinasihatkan menggunakan _________________ di jalan raya yang sibuk itu.

A. Jejantas B. jambatan C. jejambat D. jejari

8. ____________ Puan Siti boleh menaip dengan cepat sekali.

A. Jejari B. jari-jemari C. jejaki D. lelabi


9. __________ adalah alat berkaki tiga utk menopang papan hitam. Ia just merujuk kepada
kayu utk menahan bumbung rumah atau bahagian senapang atau pistol yg meledakkan
peluru.

A. Kekuda B. sesiku C. jejaki D. gegendang

10. ______________ yang merentangi jalan kereta api itu penuh sesak dengan kereta.

A. Jejantas B. jambatan C. jejambat D. jejari


Jawapan : 1. Penulis, 2. Menulis, 3. Letakkan, 4. Terletak, 5. Dekati, 6. Mendekati, 7.
Pameran,

8. Pamerkan, 9. Memamerkan, 10. Latihan, 11. Berlatih, 12, berlatih, 13. Melatih, 14.
Tugasan,

15. Bertugas, 16. Rawatan, 17. Merawat, 18. rawatan,

Jawapan :
1.B 2.C 3.A 4.C 5.A 6.B 7.B 8.C 9.B 10.C 11.D 12.C 13.A 1
4.A 15.B

Jawapan :

1.menebas 2. Menggerudi 3. Menganyam 4. Menyirat 5. Melastik 6. Memukul 7.


Menyepak

8. Mendarat 9. berlabuh 10. Berhenti 11. Lempar 12. Membuang 13. Rejam

14. Mencampak 15. Melangit 16. Melambung 17. Menggunung 18. Mencakar 19.
Menghirup

20. mengepit

Jawapan : kata ganda 1. B, 2. A, 3. D, 4. A, 5. D, 6. C, 7. A, 8. B, 9. A, 10. A